Heerlijk om met dit gure weer een lekkere stevige stamppot te eten!
Daarom is deze heerlijke zuurkoolstamppot echt een must try! Stamppotten met aardappelen vind ik vaak nogal zwaar vallen. Ook gaat je bloedsuikerspiegel sneller stijgen van aardappelen. Daarom kies ik voor bloemkool als aardappelvervanger. Dit valt lichter en geeft een lekkere twist. Natuurlijk is bloemkool het hele jaar verkrijgbaar in de supermarkt. Maar bloemkool uit Nederland is van juli t/m oktober verkrijgbaar. Oké, dus ik ben dus een maandje te laat eigenlijk. Daarom heb ik voor diepvries bloemkool gekozen. Net zo gezond. En omdat de bloemkool toch in de stamppot verwerkt wordt, maakt het niet uit dat diepvries bloemkool wat nattiger is dan verse. Dat proef je in dit recept niet.

Vroeger vond ik zuurkool echt niet lekker! Sinds ik niet meer thuis woon heb ik eigenlijk nooit meer zuurkool gemaakt en gegeten. Ik weet dat zuurkool heel erg gezond is! Zo is het vooral ook super goed voor je darmflora, door de melkzuurbacteriën. En het bevat veel vezels, vitamine C en B. Omdat het zo gezond is, ben ik het toch maar weer eens gaan proberen. En ik vind het lekker! Zo heb ik al heerlijke zuurkoolpannenkoekjes gemaakt (recept binnenkort online). En nu deze zuurkoolstamppot!

Zuurkoolstamppot met bloemkool

Nodig:
1 zakje zuurkool, naturel (500 g)
450 g bloemkool (ik heb voor diepvries gekozen)
2 (bio) appels
1 tl ghee of roomboter
zwarte peper uit de molen
(Keltisch)zeezout
1 tl mosterd (suikervrij)
scheutje plantaardige melk (ongezoet)

Aan de slag:

Wanneer je verse bloemkool gebruikt, snijd de bloemkool dan. Verwijder de harde delen en was de bloemkool. Als je diepvries bloemkool gebruikt, is dit niet nodig.
Was de appels en snijd deze in partjes.
Doe een laagje water in een pan en breng dit aan de kook op laag vuur. Kook hier de zuurkool en bloemkool in gaar. Voeg daarbij ook de partjes appels.
Doe de deksel op de pan en kook dit alles in zo’n 20 a 25 minuten gaar.
Giet de bloemkool, zuurkool en appels af. Stamp vervolgens alles met een stamper of mix het een staafmixer (wanneer je het mixt met een staafmixer let dan wel op dat het niet te glad wordt, het moet natuurlijk wel een stamppot blijven.)
Doe er de mosterd en ghee/roomboter bij en breng op smaak met peper en zout. Roer alles nu nog een keer door elkaar.
Je zuurkoolstamppot is nu klaar. Smakelijk!

Variatietip:
De stamppot heb ik nu vrij naturel gehouden. Maar wanneer je er wat feta of geitenkaas en walnoten aan toevoegt heb je meteen een heel andere stamp! Dit is ook super lekker!

dsc05168-2

Related Posts

Bananenbrood verveelt nooit Er bestaan wel tig recepten van bananenbroden. Ik heb er zelf ook al...

Herfst We kunnen er niet meer omheen; het is herfst! Grauw, regen en harde wind! Maar de herfst is...

Anders dan anders Dit weekend is het Pasen. Dat betekent weer heerlijk gezellig en uitgebreid...

Leave a Reply