Een citytrip met vriendinnen

Ruim een week geleden ben ik terug gekomen van het leuke, jaarlijkse vriendinnenweekend! Ieder jaar weer, met alle meiden er even lekker tussenuit! Ook al zijn we druk en hebben we allemaal ons eigen leventje.. Het vriendinnenweekend houden we er in!

Dit jaar mochten we naar de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen! Met 15 meiden een citytrip! Nou, dat was een bende! Maar wel een heel gezellige bende!
Het was voor ons allemaal de eerste keer in Kopenhagen.
Kopenhagen heeft me verrast! Het is een rustige, schone stad. De stad heeft veel leuke buurten, met zijn mooie gekleurde huisjes, hippe winkels en lekkere eetgelegenheden! En vooral door die lekkere hotspots, een walhalla voor mij!

Een typisch Deense lunch

De laatste dag gingen we nog één keer met al de meiden heerlijk lunchen! Lekker buiten, in het zonnetje, genieten van onze laatste dag in het verrassende Kopenhagen.
Tijdens deze lunch ontdekte ik Smørrebrød! Dit is een typisch Deens lunchgerecht.

Smørrebrød betekent letterlijk: brood met boter. Maar de Denen houden het niet alleen bij boter op hun brødje!
Het is namelijk een sneetje (meestal rogge)brood, rijkelijk belegd met minimaal drie dingen, waarmee je eindeloos kunt variëren. Door de heerlijke combinaties, wordt het sneetje brood niet alleen enorm lekker, maar het ziet er ook nog eens super mooi en kleurrijk uit! Een plaatje op je bord! Zo wordt je lunch echt niet saai!

Ik ben nu ruim een week thuis en dat Smørrebrødje wilde ik nu toch wel eens zelf gaan maken. Het roggebrood dat ik had geproefd in Kopenhagen was toch net weer anders dan hoe wij het in Nederland kennen. Daarom ben ik zelf in de keuken aan de slag gegaan om een soort gelijk brood te maken.

Benieuwd naar mijn versie op het Smørrebrød?

Nodig voor het brood:

50 g havermout
150 g volkoren roggemeel
100 g gebroken lijnzaad*
2 el psylliumvezelpoeder  (fiberhusk, verkrijgbaar in natuurwinkels of online te koop, van bijvoorbeeld het merk ‘Finax’ of ‘Mattison’)
2 el gesmolten kokosolie
1 el appelstroop (van 100% appels)
2 el hennepzaad
2 el zonnebloempitten
250 ml water
½ a 1 tl Keltisch zeezout
1 tl baking soda
1/2 el appelciderazijn

*Het advies is om lijnzaad altijd ongebroken te kopen. Hele lijnzaad dus. Breek de zaadjes zelf, in kleine hoeveelheden. Dit gaat gemakkelijk in bijvoorbeeld een koffiemolentje of met een staafmixer. Gebroken lijnzaad wordt namelijk snel ranzig en gaat oxideren. Bewaar lijnzaad altijd op een droge, koele en donkere plek.


Aan de slag:

Verwarm de oven op 180 graden.

Doe de havermout, psylliumvezels, het zout, roggemeel en lijnzaad in een grote mengkom. Meng dit goed door elkaar.
Voeg er de kokosolie en appelstroop aan toe. Meng dit weer goed door elkaar. Dit gaat het gemakkelijkst met een keukenmachine met deeghaken.
Giet tijdens het draaien van de keukenmachine, geleidelijk het water er bij.
Voeg  er de hennepzaadjes en zonnebloempitten aan toe.
Als laatste voeg je er het baking soda en appelciderazijn aan het deeg toe. Laat de deeghaken het deeg goed kneden.
Maak een mooie bol van het deeg.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Leg hier het deeg op en maak er een gewenste vorm van. Snijd in de bovenkant van het brood, met een mes, een kruis.
Zet de ovenplaat voor 50 minuten in de oven. Zet daarna de oven uit en laat  het brood nog even nagaren in de oven, met de ovendeur op een kiertje.

Het beleg op mijn Smørrebrød

Smørrebrød met zalm en avocado

Ik heb o.a. het brood belegd met avocado en wilde zalmfilet.
Neem hiervoor 1 avocado. Deze heb ik geprakt met wat knoflookpoeder, peper, Keltisch zeezout en sap van een 1/2 citroen.
Of probeer eens heerlijke guacamole voor op dit Smørrebrød.
Bak vervolgens een zalmfilet  in wat ghee of kokosolie. Voeg er daarna wat tamari aan toe, om op smaak te brengen. Bak de zalm niet te lang, anders wordt deze droog.
Maak het af met een beetje cottage cheese.

Smørrebrød met bietjes en tahin

De andere sneetjes heb ik besmeerd met een laagje tahin en een spread van rode bietjes.
De spread van bietjes heb ik gemaakt van 1 rood bietje, 1/2 avocado, 2 el hennepzaad, flinke scheut olijfolie en een paar druppeltjes citroensap. Dit alles heb ik gemixt met een staafmixer, tot een spread. Breng op smaak met peper en (Keltisch zee)zout.
Lekker om te garneren met een plukje alfalfa!

 

Je kunt, zoals de Denen dat ook doen, eindeloos variëren en combineren met het beleg op een sneetje brood.
Houd het natuurlijk wel lekker healthy! Heerlijk genieten van een kleurrijke lunch!

Smorrebrod

 

 

Related Posts

Bananenbrood verveelt nooit Er bestaan wel tig recepten van bananenbroden. Ik heb er zelf ook al...

Mijn tips voor een gezonde zwangerschap Happy! Alweer 18 weken ben ik in blijde verwachting van ons...

Herfst We kunnen er niet meer omheen; het is herfst! Grauw, regen en harde wind! Maar de herfst is...

Leave a Reply