Prana

Het concept prana is in spirituele tradities bekend. Prana betekent ‘vitale levensenergie’. Om je zo vitaal en energiek mogelijk te voelen zijn bepaalde aspecten erg belangrijk in het leven!
Eén van die belangrijke aspecten is gezonde voeding. Door gezonde voeding heb je meer energie en voel je je goed!

Brood

Veel mensen eten graag brood. Maar vaak is het brood wat je in de supermarkt koopt, lang niet zo gezond. Het ene brood is niet het andere. Zo is volkorenbrood is altijd beter dan wit. Maar het gaat ook om de kwaliteit van het brood. Er is namelijk een groot verschil tussen fabrieksbrood uit de supermarkt en ambachtelijk brood van bijvoorbeeld een (biologische) ambachtelijke bakker. Het brood van een natuurwinkel en ambachtelijke bakker heeft vaak een langere rijstijd en daardoor ook een betere voedingswaarde. In fabrieksbrood zit daarnaast veel broodverbeteraars in, wat het niet gezonder maakt. Ook bevat brood vaak toegevoegde suiker. Dit alles maakt brood tegenwoordig minder voedzaam.
Als je brood eet, ga dan voor goed kwaliteitsbrood, zonder onnatuurlijke broodverbeteraars. Maar je kunt ook voor alternatieven kiezen. Alternatieven waarbij je bloedsuikerspiegel stabiel blijft! Veel mensen ervaren namelijk een dip na het eten van een broodmaaltijd. Want brood kan je bloedsuikerspiegel behoorlijk doen schommelen. Door die schommelingen heb je snel weer trek in iets ongezonds, en liggen eetbuien op de loer.
Ook zijn er mensen die kampen met voedselintoleranties. Denk aan bijvoorbeeld insulineresistentie. Voor deze groep mensen is het vooral belangrijk om je suikerspiegel stabiel te houden. Brood kun je dan beter laten staan. Maar ook als je coeliakie hebt kun je geen brood eten. En zo zijn er nog meer voedselintoleranties waarbij je voor alternatieven moet gaan, denk aan diabetes en ontstekingsziektes. Ontstekingen worden namelijk opgewekt door suikers (koolhydraten).

Voor al deze problemen zijn deze Prana broodjes erg geschikt.
Het zijn koolhydraatarme broodjes en gluten- en lactosevrij. Ze geven je een lang voldaan gevoel, doordat je suikerspiegel stabiel blijft! Met deze broodjes krijg je geen dip en ze geven je langdurige energie. Prana!

Nodig:
50 g kokosmeel
3 eieren
2 el gesmolten kokosolie
40 g gebroken lijnzaad*
75 ml kokosmelk (of evt. water)
1 el psyliliumpoeder (fiberhusk, verkrijgbaar in natuurwinkels of online te koop, van bijvoorbeeld het merk ‘Finax’ of ‘Mattison’)
½ tl baksoda met een scheutje appelazijn of citroensap
snufje (Himalaya) zout
optioneel: 1/2 el ahornsiroop, wanneer je de broodjes een beetje zoet wil maken

*Het advies is om lijnzaad altijd ongebroken te kopen. Hele lijnzaad dus. Breek de zaadjes zelf, in kleine hoeveelheden. Dit gaat gemakkelijk in bijvoorbeeld een koffiemolentje of met een staafmixer. Gebroken lijnzaad wordt namelijk snel ranzig en gaat oxideren. Bewaar lijnzaad altijd op een droge, koele en donkere plek.

Aan de slag:

Verwarm de oven op 180 graden. Doe alle droge ingrediënten (behalve baksoda, die komt als laatste) in een kom en mix het door elkaar. Klop vervolgens de eieren er doorheen. Giet de melk of het water en de kokosolie erbij en meng alles goed door elkaar. Als laatste doe je er het baksoda bij en mix je alles nogmaals goed door elkaar.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Schep voor 1 broodje circa 2 eetlepels van het beslag op het bakpapier en maak er mooie ronde broodjes van. Zet de ovenplaat voor ongeveer 25 minuten in de oven.

Beleg op de broodjes
Ik heb op de foto mijn broodjes besmeerd met biologische smeergeitenkaas, biologische honing, avocado en komkommer. Ben je overgevoelig voor melkproducten, dan kun je natuurlijk ook voor ander beleg kiezen of gewoon de geitenkaas weglaten. Of probeer eens een (homemade) hummus op je broodjes! Dat is ook super lekker! Maar zoet beleg, zoals een notenpasta of (homemade healhty) chocopasta is ook heerlijk!

Wil je liever gaan voor een vegan variant?
Dan kun je toch van de Prana broodjes genieten. Het recept heeft hiervoor maar een paar kleine aanpassingen nodig.

Nodig voor vegan Prana broodjes:
50 g kokosmeel
40 g havermout
2 el gesmolten kokosolie
40 g gebroken lijnzaad*
100 ml kokosmelk
100 ml water
1 el psyliliumpoeder (fiberhusk, verkrijgbaar in natuurwinkels of online te koop, van bijvoorbeeld het merk ‘Finax’ of ‘Mattison’)
½ tl baksoda met een scheutje appelazijn of citroensap
snufje (Himalaya) zout
optioneel: 1/2 el ahornsiroop, wanneer je de broodjes een beetje zoet wil maken

Aan de slag:

Verwarm de oven op 180 graden. Doe het lijnzaad en het psyliliumpoeder in een kom. Roer daar het water doorheen en laat dit even staan.
Roer na circa 15 minuten de rest van de droge ingrediënten (behalve baksoda, die komt als laatste) erdoor. Giet de melk en de kokosolie erbij en meng alles goed door elkaar. Als laatste doe je er het baksoda bij en mix je alles nogmaals goed door elkaar.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Schep voor 1 broodje circa 2 eetlepels van het beslag op het bakpapier en maak er mooie ronde broodjes van. Zet de ovenplaat voor ongeveer 50 minuten in de oven.

Beleg op de broodjes
Beleg de broodjes bijvoorbeeld met avocado, bietjes, tahin en kiemen. Of probeer eens een (homemade) hummus op je broodjes! Dat is ook super lekker! Maar zoet beleg, zoals een notenpasta of (homemade healhty) (vegan)chocopasta is ook heerlijk!

pranabroodjes pranabroodjes 2

Related Posts

Bananenbrood verveelt nooit Er bestaan wel tig recepten van bananenbroden. Ik heb er zelf ook al...

Mijn tips voor een gezonde zwangerschap Happy! Alweer 18 weken ben ik in blijde verwachting van ons...

Herfst We kunnen er niet meer omheen; het is herfst! Grauw, regen en harde wind! Maar de herfst is...

Leave a Reply