Eigen ervaring

Jarenlang heb ik klachten gehad van mijn darmen. Verder gelukkig niet heel ernstig ofzo maar deze klachten waren wel één van de redenen dat ik mijn voedingspatroon heb aangepast tot uiteindelijk mijn huidige levensstijl. Ik had last van een spastische darm. Dit zorgde voor een opgeblazen buik en buikpijn en ik kon slecht en onregelmatig naar het toilet. Daarbij was ik ook niet echt energiek. De dokter besprak met mij of ik wel voldoende vezels at als in volkoren producten, groenten en fruit, en of ik voldoende water dronk. Overal kon ik “ja” op antwoorden. De dokter schreef een recept voor zodat ik weer een betere stoelgang zou krijgen. Thuis wilde ik toch eerst eens gaan kijken wat ik zelf met mijn voeding aan mijn klachten zou kunnen doen. Zo ben ik me nog meer in voeding gaan verdiepen, als dat ik al deed in die tijd. Ik wilde voor mezelf gaan ontdekken waar mijn darmen en dus mijn hele lichaam goed op reageerden en op welke voeding niet. Steeds duidelijker werd het me tijdens deze zoektocht dat heel veel van het voedsel dat wij eten helemaal niet zo eerlijk en gezond is. Hierdoor begon ik er in de keuken flink op los te experimenteren. Ik wilde weten wat ik in mijn mond stopte en maakte daarom zoveel mogelijk zelf. Om zonder onnatuurlijke toevoegingen, zo eerlijk en puur mogelijk, op een verantwoorde manier te kunnen genieten. In de loop der jaren heb ik zo een voedingspatroon ontwikkeld waar ik me goed bij voel en wat mij past. Mijn passie in gezonde voeding is o.a. daardoor steeds groter geworden. Zo ben ik daarna in 2012 ook nog de opleiding tot voedingscoach gaan volgen en zo heb ik uiteindelijk van mijn passie mijn werk gemaakt. En zit ik nu ook een stuk beter in mijn vel doordat ik energieker ben en ik geen darmklachten meer heb.

Je darmflora is een weerspiegeling van wat je eet

Veel mensen kampen met darmklachten. Ook in mijn praktijk hoor ik dit vaak terug. Je darmen zijn de basis voor een goede gezondheid. Heb je wel eens last van je darmen door stress of een ingrijpende gebeurtenis? Niet zo vreemd, want je hersenen en darmen zijn nauw verbonden met elkaar. Ontspanning en in balans zijn zal daardoor een positieve werking hebben op je darmen. Daarnaast zijn gezonde voeding en beweging natuurlijk heel belangrijk. Je darmflora is namelijk een weerspiegeling van wat je eet. Ontspanning, beweging en voeding zijn DE basis ingrediënten voor gezonde darmen.

Hieronder een aantal tips:

 • Eet voldoende vezels. Belangrijk daarbij is om voldoende te drinken, tenminste 1,5 a 2 liter vocht, bij voorkeur water en/of kruidenthee. Wanneer je dit niet doet heeft voldoende vezels eten geen zin en werkt het juist averechts.
 • Oplosbare vezels zitten in groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden, etc. Gluten (met name tarwe), suiker en koemelk zijn een belasting voor de darmen. Deze kun je dus beter zoveel mogelijk vermijden.
 • Naast vezels zijn gezonde vetten ook van primair belang voor een gezonde darmflora! Denk o.a. aan avocado’s, grasroomboter, kokosolie, lijnzaad, chia –en lijnzaad en andere noten en zaden, etc.
 • Advies is om geraffineerde zoetmiddelen te vermijden (suiker, rietsuiker, basterdsuiker, fructose, kristalsuiker, poedersuiker, aspartaam, etc.) Aan geraffineerde suiker heeft je lichaam niets. Sterker nog: bij overmatig gebruik kun je daarmee verstoring van de darmflora veroorzaken. Nog niet te spreken over alle andere nadelige effecten zoals tandbederf, overgewicht, etc.
 • Probeer eens uit wat de reactie van je darmen is wanneer je zuivel beperkt. Je kunt alternatieven gebruiken zoals plantaardige melk, bijvoorbeeld: ongezoete (biologische) havermelk, kokosmelk, rijstmelk en amandelmelk. Wanneer je toch zuivel wil eten/drinken probeer dan gefermenteerde zuivel (zure zuivelproducten) en geiten/schapenzuivel te nemen.
 • Voor een goede werking van je darmen is een juiste zuurgraad in je darmflora essentieel. Soms is het bacterie-evenwicht in je darmen verstoord, bijvoorbeeld door ongezonde voeding, stress, te weinig beweging, na ziekte, medicijngebruik of gewoon door het ouder worden. De goede bacteriën nemen dan af en de slechte bacteriën krijgen de overhand. Je voelt je minder fit en bent vatbaarder voor infecties. Om dit evenwicht van je darmflora te herstellen, kun je de goede bacteriën aanvullen. Een goed hulpmiddel daarbij is het drinken van probiotica in bijvoorbeeld Kefir of in andere gefermenteerde zuivelproducten. Maar ook andere gefermenteerde voeding, zoals zuurkool en tempé zijn goed voor je darmflora.
 • Beweeg dagelijks en sport regelmatig. Lichaamsbeweging zetten je darmen aan tot werking. Wandelen, fietsen, tuinieren en actieve huishoudelijke taken kunnen gezien worden als dagelijkse beweging.
 • Sla een (vezelrijk) ontbijt nooit over.
 • Stress heeft een nadelige invloed op de darmen. Zorg daarom voor ontspanning! Ga bijvoorbeeld lekker in een warm bad met je favoriete boek, cd’tje, lekkere geurkaarsen en je favoriete badschuim. Zet je telefoon uit en zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt…totale ontspanning voor je lichaam, geest en dus ook goed voor je darmen. Ook beweging kan ontspannend werken, doordat je je hoofd even helemaal leeg kunt maken.

Een aantal oorzaken van een verstoorde darmflora:

 • Antibiotica in medicijnen en voeding
 • Stress en spanning
 • Te weinig beweging
 • Overmatig alcoholgebruik
 • E-nummers, fructose, fastfood en te veel eten
 • Geraffineerde koolhydraten en suikers
 • Langdurig vasten en crash diëten

 

Heb jij ook last van darmklachten en heb je hier advies en begeleiding bij nodig om je voedingspatroon en levensstijl aan te passen? Of wil je afvallen of gewoon een fitter en gezondere levensstijl? Dan help ik je graag!

Neem dan contact op met Slim & Pure voor persoonlijke coaching en begeleiding.

Related Posts

Mijn tips voor een gezonde zwangerschap Happy! Alweer 18 weken ben ik in blijde verwachting van ons...

Sinds kort kun je bij ons een health check doen door middel van een EMB test. Maar wat is dat nu...

Soms heb ik gewoon echt even zin in een lekker sneetje brood! Maar omdat ik zo min mogelijk gluten...

Leave a Reply