In mijn vorig artikel kon je al lezen over een typische herfstgroente, namelijk de pastinaak! Maar de pompoen kan natuurlijk niet ontbreken wanneer je het hebt over typische herfstgroente!

Pompoen zou ik het hele jaar door wel willen eten. Ik ben er echt dol op! Het hoort natuurlijk echt bij de herfst! Daarom ben ik ook zo blij met dit seizoen!
Pompoen is heerlijk en gezond! Naast dat de pompoen zo gezond is, is het ook in de keuken een veelzijdige groente. Je kunt er van alles mee maken! Zoals natuurlijk de klassieker; pompoensoep. Ook is het in taart, brood en cake te verwerken.  De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar waarom is het slim om pompoenen te eten? Nou, omdat het, naast dat het lekker is, ook super gezond is! En dit is waarom:

Pompoen zit vol met antioxidanten (vitamine A, C en E). Zo heeft het een ontstekingsremmende werking! Naast de antioxidanten is de pompoen ook een echte brainfood! Er zit alfalinoleenzuur in. En dat heeft een goede werking op onze hersenen. Naast dat het eten van pompoen een positieve werking heeft op het denk- en concentratievermogen is het ook goed wanneer je last hebt van die herfstdip, en je niet zo lekker in je vel zit.
Vooral voor vegetariërs en veganisten is de pompoen een goed idee! Het bevat namelijk veel opneembaar ijzer. De pompoen bevat ook veel vitamine C, en dat is nodig om ijzer goed te kunnen opnemen.

Alles bij elkaar is het dus een echte superfood!

Pompoenpannenkoekjes

Nodig:
4 (biologische) eieren
250 g (biologische) oranje pompoen, ontpit en gekookt
2 tl kaneel ceylon
1 tl vanille
4 el amandelmeel of kastanjemeel
4 el havermout
1 rijpe banaan
circa 5 gedroogde abrikozen (ongezwaveld)
1 tl gemberpoeder
100 ml plantaardige melk (ongezoet)
1 kleine tl (wijnsteen)bakpoeder
sesamolie of kokosolie om in te bakken

Topping:
1 el witte cashewpasta
1 el ahornsiroop

Aan de slag:

Was de pompoen. De pompoen hoef je niet te schillen maar alleen maar te ontpitten. Snijd de pompoen doormidden met een groot scherp mes. Verwijder de pitten met een lepel. Snijd de pompoen vervolgens in stukken.

Laat een pan met water koken. Kook hier de pompoen in gaar. De pompoen is gaar wanneer je er gemakkelijk met een mesje doorheen kunt gaan. Wanneer de pompoen gaar is, giet je deze af en laat je de pompoenstukken even afkoelen.

Doe alle ingrediënten (behalve het (wijnsteen)bakpoeder), samen met de pompoen, in een keukenmachine of blender. Mix alles goed door elkaar tot een glad beslag. Voeg als laatste het bakpoeder toe. Meng alles nog even goed door elkaar.

Verwarm een koekenpan met wat olie. Bak hier nu de pannenkoekjes in. Wanneer de bovenkant niet meer nat is, draai je de pannenkoekjes om. Je kunt ervoor kiezen om een stapel kleine pannenkoekjes, of om er een aantal grote te maken.

Besmeer de pannenkoekjes met de cashewpasta en besprenkel er wat ahornsiroop over.
Hmmm! Smullen!

dsc04949-5

Probeer ook eens deze heerlijke pompoensoep met zalm!
Wil je meer inspiratie voor heerlijke, gezonde recepten met pompoen? In het E-book staan nog meer lekkere en healthy recepten met deze oranje kanjer! Het E-book is hier te bestellen.

Nog meer koken met typische herfstgroenten? Probeer deze pastinaaksoep eens!

 

Related Posts

Bananenbrood verveelt nooit Er bestaan wel tig recepten van bananenbroden. Ik heb er zelf ook al...

Herfst We kunnen er niet meer omheen; het is herfst! Grauw, regen en harde wind! Maar de herfst is...

Anders dan anders Dit weekend is het Pasen. Dat betekent weer heerlijk gezellig en uitgebreid...

Leave a Reply