Steeds weer hetzelfde..

Dat havermout echt krachtvoer is, weten we inmiddels al jaren. Havermout is gezond, goedkoop en van nature glutenvrij. Een havermoutontbijt is een goed ontbijt omdat het je veel energie geeft, een lang voldaan gevoel en houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder snel trek krijgt in zoetigheden en andere ongezonde snacks. Na een havermoutontbijtje kun je wel een paar uur doorgaan zonder trek te hebben.
Havermout bevat veel vezels, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering en stofwisseling. Daarnaast vermindert havermout het LDL Cholesterol en verlaagd de kans op hart- en vaatziekten. Haver is goed voor het zenuwstelsel. Zo bevat het magnesium, silicium, ijzer en zink en vitamine B. Daarnaast bevat het ook veel eiwitten.

Sinds je dit weet neem je elke ochtend braaf dat schaaltje met havermout. Maar steeds dat zelfde schaaltje met je gezonde havermoutpap, komt nu wel je neus uit. Tijd voor wat afwisseling! Er is nog zo veel meer wat je met havermout kunt doen..

Veelzijdig

Havermout is erg veelzijdig! Je kunt er nog veel meer lekkere dingen mee maken. Je kunt het natuurlijk verwerken in je eigen gebakken brood, crackers, taarten en koekjes.  Wat kun je er eigenlijk nu niet van bakken?! Van (glutenvrije) havermout kun je heel gemakkelijk (glutenvrij) meel maken. Je maalt de gewenste hoeveelheid havermout namelijk fijn in je blender of keukenmachine tot meel… En voilà!
Maar havermout is ook heerlijk hartig te eten, als je ook eens wat anders wil dan quinoa voor bij je lunch of diner.

Daarom voor de afwisseling een hartig receptje met havermout! Jumm Jum!

Nodig voor 1 persoon:
40 g havermout
150 ml water
1 bosuitje
1 zacht tot medium gekookt (biologisch) ei
circa 40 g boerenkool (gewassen en gesneden) of spinazie
1 teen knoflook
3 cherrytomaatjes
1 el cottage cheese
1 handje alfalfa
1 tl paprikapoeder
1/2 tl kerriepoeder
1/2 tl komijnzaad (mogen ook andere kruiden zijn)
Keltisch zeezout & peper

Aan de slag:

Kook een eitje voor ongeveer 5 a 6 minuten.
Snijd ondertussen het uitje en knoflook fijn.
Doe wat kokosolie in een steelpannetje. Zet dit op een laag vuur. Bak hier het uitje en knoflook in.
Voeg daarna het water en de havermout toe. Blijf regelmatig roeren. Voeg de kruiden en boerenkool toe aan de pan. Roer dit geheel goed door. Laat het even staan, op laag vuur met een deksel op de pan, totdat de boerenkool/spinazie is geslonken.
Snijd de cherrytomaatje in vieren. Voeg deze toe en roer deze even kort mee door de havermoutpap.
Zet daarna het vuur uit en haal het pannetje van het fornuis.

Doe de hartige havermout in een schaaltje. Schep daar een eetlepel cottage cheese bovenop.
Wanneer het eitje klaar is, laat je deze schrikken onder koud water. Pel het eitje en breek deze doormidden, bovenop de hartige havermout. Garneer het nog met een handje alfalfa.

En klaar is je hartige havermout!

Variatietip: Je kunt natuurlijk variëren met de groenten in je hartige havermout. Zo heb ik de havermoutpap ook eens gemaakt met stukjes pompoen en geitenkaas. Dit was ook heerlijk!

Related Posts

Bananenbrood verveelt nooit Er bestaan wel tig recepten van bananenbroden. Ik heb er zelf ook al...

Herfst We kunnen er niet meer omheen; het is herfst! Grauw, regen en harde wind! Maar de herfst is...

Anders dan anders Dit weekend is het Pasen. Dat betekent weer heerlijk gezellig en uitgebreid...

Leave a Reply