Deze repen zijn ideaal voor als je nog even door moet. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen, dus fijn voor onderweg! En zo kun je altijd een gezond tussendoortje bij je hebben. Dus geen excuses meer om onderweg, bij de benzinepomp iets ongezonds te scoren, want jij bent goed voorbereid!

De repen vullen goed en geven je energie. Ondanks dat de repen ideaal zijn voor wat extra energie, zorgen de repen niet voor enorme stijging van je bloedsuikerspiegel (wat andere energierepen vaak wel doen). Gedroogde abrikozen zijn één van de weinige zuidvruchten waarvan je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Abrikozen bevatten veel vezels en kalium. Kalium helpt de bloeddruk te verlagen en vezels kunnen helpen bij stoelgangproblemen. Ook sesamzaad zorgt voor het verlagen van de bloeddruk, door het oliezuur dat erin zit.
Sesamzaad bevat veel magnesium, mangaan, B-vitamines, tryptofaan en omega-3 vetzuren. Deze stoffen helpen in tijden van stress.
Dus heb je het druk, moet je nog even door, heb je haast en bijna geen tijd om iets te eten? Voor zo’n soort situaties zijn deze repen ideaal; Verantwoord, snel, gemakkelijk, bloeddrukverlagend en anti stress! Alleen maar win-win dus 😉

Wanneer je de energy bars in een luchtdichte trommel of in de koelkast bewaard, zijn ze goed een poosje te bewaren. Ze zijn trouwens ook prima in te vriezen.

Nodig:

50 g havermout
100 g (ongezwavelde) gedroogde abrikozen*
2 el kokosolie (op kamertemperatuur)
2 el tahin (sesampasta) (of pindakaas mag eventueel ook)
1 el kokosmeel
1 el kokosrasp
50 g zonnebloempitten
25 g sesamzaadjes
1 tl vanillepoeder -of extract
Wil je het nog iets zoeter, dan kun je er eventueel nog 1 el kokosbloesemsuiker aan toevoegen.

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de gedroogde abrikozen, kokosolie, tahin, vanille, havermout en kokosmeel in een keukenmachine. Vermaal het een paar seconde tot een mengsel. Voeg vervolgens nog de zonnebloempitten en sesamzaadjes aan het mengsel toe en meng dit nog eventjes met keukenmachine door elkaar.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Schep het mengsel op de ovenplaat en snijd er mooie repen van, van ongeveer 1 cm hoog.
Zet de ovenplaat voor zo’n 25 a 30 minuten in de oven. Dit kan erg per oven verschillen. Houd het daarom zelf tussendoor goed in de gaten.

*Waarom ongezwavelde abrikozen?
Ongezwaveld wil zeggen dat de abrikozen puur natuur zijn. Ze worden niet behandeld met zwavel, om zo een mooi kleurtje te krijgen en zodat ze langer houdbaar blijven.
Ongezwavelde abrikozen zijn bruin van kleur. Ze zien er dus anders uit maar ze zijn wel veel gezonder.

Related Posts

Bananenbrood verveelt nooit Er bestaan wel tig recepten van bananenbroden. Ik heb er zelf ook al...

Mijn tips voor een gezonde zwangerschap Happy! Alweer 18 weken ben ik in blijde verwachting van ons...

Herfst We kunnen er niet meer omheen; het is herfst! Grauw, regen en harde wind! Maar de herfst is...

Leave a Reply