Een cake vol met poweringrediënten die extra healthy zijn voor de zwangere vrouw!
(de cake is trouwens ook lekker voor degene die niet zwanger zijn)

In mijn naaste omgeving ken ik veel vrouwen die zwanger of net moeder zijn! Sommige zijn net bevallen, andere moeten nog heel eventjes. Ik vind het zo super bijzonder en leuk om deze vrouwen als (toekomstige) moeder te zien!
Zo’n lief klein baby’tje in je buik is natuurlijk het mooiste en het bijzonderste wat je in je leven mag ervaren. Elke zwangerschap is weer anders! Voor de ene kan het best zwaar en heftig zijn, terwijl een ander er bijna niets van merkt (op een dikkere buik na dan). Maar hoe dan ook, bijzonder is het!
Als je zwanger bent heb je bepaalde voedingsstoffen extra hard nodig en sommige producten kun je tijdens je zwangerschap maar beter laten staan.

Omdat ik in een levensfase zit dat veel mensen om me heen kinderen hebben of in verwachting zijn, kreeg ik inspiratie om speciaal voor hen iets lekkers te maken! Een healthy cake mét ingrediënten die extra gezond zijn tijdens de zwangerschap!

shutterstock_151338260 (3)

Wat zit er in?

  • Bananen bevatten veel kalium. Dit helpt tegen het vasthouden van vocht. Daarnaast speelt kalium een belangrijke rol bij de regulatie van stress en de bloeddruk. Bananen bevatten tryptofaan. Dit stofje kan helpen om beter te kunnen slapen. Tijdens de zwangerschap kunnen bananen ook helpen bij vermoeidheid, spierkrampen en hartritmestoornissen.
  • Eieren bevatten veel vitamines en mineralen. Zo bevatten ze onder andere choline. Dat is een mineraal dat erg belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Daarnaast bevatten eieren foliumzuur en vitamine B6 en B12. Deze zijn allemaal hard nodig tijdens de zwangerschap voor de groei en de ontwikkeling. Zo helpt foliumzuur er voor geboorteafwijkingen te voorkomen. Wel is het advies om tijdens de zwangerschap op te letten met rauwe eieren, vanwege de bacteriën. Bak of kook ze voor de zekerheid daarom goed. Er bestaan verschillende meningen over, maar voor de zekerheid zou ik het niet riskeren.
  • Havermout, rogge en quinoa bevatten veel vezels en helpen dus tegen verstoppingen. Want wanneer je zwanger bent kan het zomaar gebeuren dat je darmen trager gaan werken. Daarom zijn juist dan voldoende vezels zo belangrijk. Daarbij geven deze producten je een lang verzadigd gevoel en nog veel energie ook, wat je af en toe wel kunt gebruiken. Wanneer je zwanger bent kun je regelmatig enorme lekkere trek hebben. Onder andere havermout, rogge en quinoa zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en helpen de drang naar ongezonde dingen te beperken.
  • Kokos is een erg geschikte brandstof voor je lichaam. Het bevat gezonde vetzuren, en deze mogen absoluut niet ontbreken in een gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap! Daarbij heeft kokos eigenschappen die je lichaam helpen om ziektes, bacteriën, infecties en virussen te bestrijden. Want daar zit je echt niet op te wachten als je zwanger bent. Wanneer je last hebt van misselijkheid, brandend maagzuur of constipatie kan kokos trouwens ook helpen.
  • Carobe bevat veel calcium, magnesium, fosfor en kalium. Carobe wordt vaak gebruikt als vervanging voor cacao, koffie of suiker. De meeste vrouwen hebben regelmatig, zeker wanneer de hormonen opspelen, zin in chocolade! Maar omdat teveel cafeïne niet goed is voor zwangere vrouwen, en daar behoort dus helaas ook cacao bij, (cacao bevat namelijk ook cafeïne) heb ik carobe als vervanging gebruikt. Zo krijgt de cake toch een cacao-achtige smaak.
    Er zijn een aantal producten die een zwangere vrouw beter niet kan eten of drinken..Maar waarom behoort cafeïne daar dan ook bij? Er schijnt een verband te zijn wanneer zwangere vrouwen teveel aan cafeïne binnenkrijgen, dit kan lijden tot een lager geboortegewicht- en lengte bij baby’s. Daarnaast verhoogt cafeïne de hartslag en kan slapeloosheid veroorzaken, wat ook stress op kan leveren bij het ongeboren kind. Maar gelukkig zijn er nog alternatieven!
  • Noten & zaden bevatten omega-3 en 6 vetzuren. Deze vetzuren helpen het reguleren van de hormoonhuishouding en het voorkomen van zwangerschapsvergiftiging, stemmingswisselingen en postnatale depressies. Daarbij is voeding met omega-3-vetzuren niet alleen goed voor de moeder maar ook super belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je kind.

Nodig:

  • 3 bananen
  • 4 middelgrote eieren
  • 75 g havermeel (havermout vermalen tot meel in een blender/keukenmachine of met een staafmixer)
  • 50 g havermout
  • 75 g volkoren roggemeel
  • 3 el gekookte quinoa
  • 50 ml plantaardige ongezoete melk
  • 30 g kokosolie (op kamer temperatuur)
  • 40 g kokosrasp + extra voor garnering
  • 2 el carobepoeder
  • snufje (Himalaya)zout
  • 1 tl vanillepoeder – of extract
  • 2 el zonnebloempitten en/of pompoenpitten
  • 2 handjes rauwe noten, bijvoorbeeld walnoten en/of pecannoten
  • 1 handje gedroogde vijgen, abrikozen of dadels in kleine stukjes gesneden
  • Optioneel: 1 el kokosbloesemsuiker of 1 tl pure stevia
  • 1 tl bakingsoda + klein scheutje appelciderazijn of citroensap

*Ben je nog niet zwanger, maar wil je wel graag zwanger worden? Om de natuur een handje te helpen kun je regelmatig wat maca toevoegen aan je voedingspatroon. Maca is een wortel afkomstig uit Peru. Deze wortel zorgt voor een hormonale balans en voedt en stimuleert je hypofyse. Voeg 1 a 2 el macapoeder toe aan het beslag van de cake. Het geeft de cake een heerlijke, zoetige smaak!

Aan de slag:

Verwarm de oven op 175 graden.

Zet een pannetje met water op laag vuur. Laat het water koken en voeg de quinoa toe aan het water. Laat dit zachtjes, op laag een vuur, voor 10 minuten koken en giet het daarna af.

Schil de bananen en doe deze, samen met de eieren in een keukenmachine of blender. Voeg hier het havermeel en roggemeel aan toe en mix alles goed door elkaar. Vervolgens voeg je de melk, kokosolie, vanille, carobepoeder en snufje zout aan toe. Mix ook dit weer goed door elkaar. Voeg de gekookte quinoa, noten en zaden, het gedroogd fruit, havermout en kokosrasp eraan toe. Roer nu alles door elkaar met een garde of spatel. Als laatste voeg je het bakingsoda en scheutje appelciderazijn/citroensap aan het beslag toe. Roer alles nogmaals goed door elkaar.

Bekleed een bakblik met bakpapier of vet het blik in met wat kokosolie. Schep het beslag in het blik. Garneer het nog met wat kokosrasp. Zet het bakblik voor ongeveer 45 a 50 minuten in de oven.

Laat de cake afkoelen, voordat je ‘m aansnijdt.

De cake is heerlijk met een laagje notenpasta!

Een fijne, gezonde zwangerschap!

Related Posts

Bananenbrood verveelt nooit Er bestaan wel tig recepten van bananenbroden. Ik heb er zelf ook al...

Mijn tips voor een gezonde zwangerschap Happy! Alweer 18 weken ben ik in blijde verwachting van ons...

Herfst We kunnen er niet meer omheen; het is herfst! Grauw, regen en harde wind! Maar de herfst is...

Leave a Reply