De laatste tijd hoor en lees ik veel discussies over het wel of niet eten van brood. De vragen en discussies gaan dan met name over jodiumtekort wat je zou kunnen creëren wanneer je er voor kiest om geen brood te eten. Maar is dat ook zo zwart-wit? Is jodium broodnodig?

Wat is jodium?
Oke, jodium! We horen er veel over, en bijna iedereen weet wel dat het belangrijk is om er voldoende van binnen te krijgen. Maar weten we eigenlijk ook wat jodium nu is? Jodium is een sporenelement die ons lichaam nodig heeft voor de productie van het schildklierhormoon. Deze schildklierhormonen hebben we nodig voor de stofwisseling, een goede groei en het ontwikkelen van het zenuwstelsel. Jodium is een essentieel mineraal (ons lichaam produceert zelf geen jodium) waar ons lichaam maar een kleine hoeveelheid van nodig heeft, namelijk minimaal 150-200 microgram voor volwassenen. Vrouwen die zwanger zijn, hebben wat meer nodig, namelijk 220 microgram. Tijdens het geven van borstvoeding is dat 290 microgram.

Wat kan er gebeuren bij een tekort aan jodium?
Op ten duur kunnen er allerlei gezondheidsklachten ontstaan bij een tekort aan jodium. Een aantal klachten kunnen zijn:

 • moe
 • lusteloosheid
 • somber
 • depressiviteit
 • snel koud
 • haaruitval
 • traag werkende schildklier
 • spierpijn/krampen
 • concentratieproblemen
 • geheugenverlies.
 • hoge bloeddruk
 • gewichtstoename

Jodium is dus een noodzakelijk mineraal voor ons lichaam!

Brood, is dat broodnodig?
Jodium komt o.a. voor in brood, doordat er bakkerszout aan toe is gevoegd. Maar is brood nu gezond of ongezond? Deze vraag krijg ik vaak te horen. Het ene brood is niet het andere. Volkorenbrood is altijd beter dan wit. Maar het gaat ook om de kwaliteit van het brood. Er is namelijk een groot verschil tussen fabrieksbrood uit de supermarkt en ambachtelijk brood van bijvoorbeeld een (biologische) ambachtelijke bakker. Het brood van een natuurwinkel en ambachtelijke bakker heeft vaak een langere rijstijd en daardoor ook een betere voedingswaarde. In fabrieksbrood zit daarnaast veel broodverbeteraars in, wat het niet gezonder maakt. Ook bevat brood vaak toegevoegde suiker. Dit alles maakt brood tegenwoordig minder voedzaam. Goede kwaliteitsbrood bevat wel gezonde eigenschappen, zoals vitamine B, magnesium en vezels. Biologisch brood is natuurlijk kwalitatief goed brood, zonder onnatuurlijke broodverbeteraars. Maar hier is meestal geen of nauwelijks bakkerszout aan toegevoegd. Brood kan daarentegen je bloedsuikerspiegel ook behoorlijk doen schommelen. Er zijn dan ook genoeg gezondere alternatieven voor brood met een betere voedingswaarde. Zoals bijvoorbeeld havermout, boekweit, teff of quinoa. Deze bevatten minder natrium (=zout) en meer eiwitten en vezels dan brood. Deze alternatieven houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Eet je brood omdat je bang bent dat je niet genoeg vezels binnenkrijgt? Groente, fruit en peulvruchten zijn een erg goede bron van vezels.
“Maar hoe zit dat dan met jodium?”, hoor ik je denken. Wanneer je kiest om minder of geen brood te eten, kun je jodium halen uit andere producten. Brood (met bakkerszout) is een gemakkelijke manier om aan voldoende jodium te komen. Maar het eten van brood is niet de enige oplossing. Jodium zit namelijk ook bijvoorbeeld in o.a. zeegroenten en zeewier (denk aan nori, kelp, algen en zeekraal, etc..) Super gezond! Maar er zijn nog maar voedingsbronnen waar jodium in zit. Zo zit het namelijk ook in witvis en vette vis. En ook in mindere mate in o.a. eieren, zuivelproducten (yoghurt en kaas), cranberry’s, tomaten, broccoli, spinazie, asperges, noten, bananen, aardbeien.

Voeding als in sojaproducten kan juist weer zorgen voor een jodiumtekort in ons lichaam. Soja is rijk aan de stof goitrogenen. Deze stof belemmert de opname van jodium en is schadelijk voor de schildklier. Pas dus op met sojaproducten! Bij gefermenteerde sojaproducten zijn de meeste schadelijke stoffen verwijderd, en hebben, het eten van kleine hoeveelheden, wel verschillende gezondheidsvoordelen (zoals een goede darmflora).

Toch brood? Ga voor kwaliteit!
Wil je toch brood eten?! Kies dan bij voorkeur voor zuurdesem volkorenspelt- of roggebrood. Deze soorten zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de vezels en langzame koolhydraten, waardoor je sneller voldaan bent en je minder snel weer trek krijgt. Spelt en rogge zijn zeker niet glutenvrij. Ze bevatten ook niet minder koolhydraten dan tarwe. Maar het lichaam reageert vaak wat beter op volkorenspelt en rogge dan op tarwe. Spelt is meestal nog minder gemanipuleerd dan tarwe. Maar doordat er tegenwoordig steeds meer vraag is naar spelt, zien we dit ook veranderen. Let ook bij deze broodsoorten op, wanneer je dit koopt in de supermarkt. Het bevat dan namelijk vaak een groot deel tarwe om het betaalbaar te houden. Kies voor zuivere spelt. Verstandig is om je speltbrood te kopen bij de betere bakker en vraag het dan ook nog altijd na of het puur spelt bevat. Bij twijfel kun je altijd de ingrediëntenlijst opvragen bij de bakker. Een andere optie is natuurlijk om zelf je brood te bakken! Zo weet je in ieder geval zeker dat er niet mee gerommeld is. Dus, heb je een keer trek in brood?! Dat kan natuurlijk. Maar alleen voor de jodiuminname hoef je het niet te doen. Dit kun je ook nog uit andere voeding halen. Wanneer je toch trek hebt in brood, let dan op de kwaliteit. Geef daarna niet je bammetje de hoofdrol maar voorál het beleg op je brood is belangrijk! Beleg je sneetje brood lekker royaal met avocado, veel groenten, kiemen en eiwitrijk beleg, zoals ei, kip of vis. Op deze manier wordt het eten van een boterham écht gezond en lekker!

Related Posts

Mijn tips voor een gezonde zwangerschap Happy! Alweer 18 weken ben ik in blijde verwachting van ons...

Herfst We kunnen er niet meer omheen; het is herfst! Grauw, regen en harde wind! Maar de herfst is...

Sinds kort kun je bij ons een health check doen door middel van een EMB test. Maar wat is dat nu...

Leave a Reply