Zelf kruidnoten maken!

Recepten  /   /  By ilse fernandez

De winkels liggen weer vol met kruidnoten, pepernoten en ander snoepgoed voor de komst en verjaardag van de Goedheilig man, Sinterklaas. Heel leuk en gezellig, het vooruitzicht van pakjesavond! Deze periode vind ik altijd weer erg gezellig en ik kijk dan ook erg uit naar de decembermaand!.. Maar dat betekent dus ook dat kinderen vroeg in een rollercoaster van verleidingen komen. Al maanden kunnen ze smeken om al het lekkers wat ze zien liggen in de winkels.

De zoete verleiding
Super lekker natuurlijk, al die lekkernijen maar deze zitten helaas bomvol suikers en bevatten vaak ook nog eens veel onnatuurlijke hulpstoffen… En dat is niet echt bevorderlijk voor de gezondheid van kinderen! Maar hoe lastig is het om al die verleidingen te weerstaan voor een kind, tijdens deze periode!? Voor volwassenen is dat zelfs al lastig.. Laat staan voor kinderen. Kinderen hebben vaak het besef nog niet van de lange termijneffecten van teveel suiker en onnatuurlijke hulpstoffen. Dus als volwassenen, zijn wij diegenen die kinderen daar voor kunnen behoeden.
Als ouder wil je ook niet elke keer de boosdoener zijn maar tegelijkertijd wil jij je kind natuurlijk het allerbeste geven.. En dat is voeding zonder geraffineerde suikers, kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Al deze toevoegingen van geraffineerde suikers en E-nummers kunnen namelijk negatieve bijwerkingen hebben op je kind. Ze kunnen zorgen voor hyperactiviteit, overgewicht, stemmingswisselingen, hoofdpijn, pieken in de bloedsuikerspiegel, tandbederf, etc.

Zelf kruidnoten maken
Om toch niet elke keer nee te hoeven verkopen en je kind teleur te moeten stellen, kun je vanaf nu een gezonder alternatief aanbieden..
Deze heerlijke kruidnoten zijn glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Daarbij is het ook nog eens heel leuk en gezellig om deze pepernoten samen met je kind(eren) te maken!
Met dit recept hoef jij je kind (en jezelf) niet die lekkere kruidnoten te ontzeggen en kun jij samen met je kind(eren) zonder schuldgevoel genieten!..

 

Kruidnoten

Nodig:
80 g (glutenvrije) havermeel*
40 g amandelmeel
50 g kokosolie of roomboter (of 25 g kokosolie en 25 g roomboter)
4 a 5 tl speculaaskruiden
2 a 3 el ahornsiroop of kokosbloesemsuiker
2 el pindakaas, tahin, amandelpasta of andere notenpasta (ongezoet)
snufje Himalaya zout
Optioneel: wat sinaasappelrasp


Aan de slag:

Verwarm de oven op 180 graden.
Smelt roomboter en/of kokosolie op laag vuur in een pannetje.
Doe het haver- en amandelmeel in een mengkom. Voeg daar de gesmolten roomboter en/of kokosolie, notenpasta, ahornsiroop/kokosbloesemsuiker, snufje zout, speculaaskruiden en eventueel wat sinaasappelrasp aan toe.
Meng het meel goed door elkaar. Kneed het mengsel lekker met je handen door elkaar tot een deeg.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Maak met je handen kruidnoten van het deeg. Dit doe je door er eerst balletjes van te draaien met je handen. Leg ze daarna op de ovenplaat en druk ze dan een beetje aan.
Bak de kruidnoten voor 15 – 20 minuten in de oven.

*Havermeel is gemakkelijk zelf te maken, door havermout in een blender fijn te malen tot meel.

Chocolade kruidnoten

Wil je er een nog groter feestje van maken? Dan zijn kruidnoten met een laagje chocolade echt super lekker!!
Je dompelt de pepernoten in wat gesmolten chocolade en laat het afkoelen zodat de chocoladetopping hard wordt.

Nodig voor chocoladetopping:
2 el kokosolie
8 el rauwe cacaopoeder
1 el kokosbloesemsuiker of 1 tl pure stevia
1 tl vanille
1 tl kaneel

Aan de slag:

Verwarm de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Wanneer de kokosolie gesmolten is zet je het vuur uit en roer je de overige ingrediënten erdoor.
Dompel de kruidnoten in de chocolade. Laat de chocolade op de kruidnoten hard worden in de koelkast.

 

dsc05106-4

Related Posts

Een ontbijtje dat eigenlijk te mooi is om op te eten… Jup, dat zijn de smoothiebowls! Scrol maar...

Van bananenbrood krijg ik nooit genoeg! Ik vind het lekker als tussendoortje, maar het kan ook...

Nog even een winters soepje! Ook al is het bijna lente, het is toch guur en koud! Daarom is het...

Leave a Reply