We hebben vorige week nog een paar dagen heerlijk kunnen genieten van het mooie nazomerweer. Maar nu lijkt het er toch echt op dat de zomer ten einde is en het herfst is!..
Wanneer de dagen weer korter worden en het buiten weer guur en koud wordt, is niets zo lekker als de smaak en geur van speculaas!

D
oor het weer van de afgelopen paar dagen, krijg ik ineens weer zin in de smaken van speculaas, een grote mok thee en een dekentje, warm op de bank.
De geuren, de smaken en de kleuren van de herfst vind ik toch ook altijd weer heel fijn. Het heeft ook zijn charmes. Het nadeel is alleen dat wanneer de herfst begint, de start begint van een heel lange, koude periode! Ook wel weer een gezellige tijd.. Maar de herfst/wintertijd lijkt altijd zo lang te duren. Vooral in vergelijking met de lente/zomerperiode. Die lijkt echt in een flits voorbij te gaan.
Om alvast in de ultieme herfststemming te komen, heb ik een speculaascake recept geplaatst.
Met witte bonen? Ja! Met witte bonen! Dat geeft de cake een mooie structuur. Witte bonen (en andere peulvruchten) bevatten veel eiwitten en goede koolhydraten.
Na een stevige workout kun je rustig een stukje van deze cake nemen, om je koolhydraten aan te vullen en voor het herstel van je spieren, door de eiwitten die de cake bevat.
Maar deze cake is vooral heerlijk om te genieten tijdens de koude herfstdagen, op de bank met dat warme dekentje en een grote mok thee!…

Nodig:
200 g (biologische) witte bonen (uit glazen pot)
90 g havermout
1 grote banaan
3 eieren
100 g (verse) ontpitte dadels
evt. 1 el ahornsiroop of pure stevia
4 a 5 tl speculaaskruiden
1 tl vanillepoeder –of extract
klein snufje zout
1 tl bakingsoda + een scheutje citroensap of appelazijn (of 2 tl wijnsteenbakpoeder. Dan is een zuur ingrediënt niet nodig)

Benodigdheden:
staafmixer/blender
cakeblik

Aan de slag:

Zet de oven aan op 175 graden.
Was de witte bonen in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
Ontpit de dadels. Doe de witte bonen, dadels, banaan, havermout en eieren in een blender of in hoge mengkom en mix alles met een blender of staafmixer tot een beslag.
Voeg de speculaaskruiden en snuf zout aan het beslag toe. Wil je de cake nog zoeter? Voeg dan nog ahornsiroop of pure stevia toe.
Doe als laatste het baksoda met een scheut citroensap of appelazijn bij het beslag. Bakingsoda heeft altijd een zuur ingrediënt nodig om in werking te worden gezet.
Meng alles goed door elkaar.
Vet een cakeblik in met roomboter/kokosolie of bekleed een blik met bakpapier.
Giet het beslag in het blik en zet deze voor 45 – 50 minuten in de oven.
Zet de oven uit. Laat de cake in de oven afkoelen, met de ovendeur op een klein kiertje. Snijd de cake aan wanneer deze is afgekoeld.

Bon appetit!

Variatietip: Ook heerlijk om wat walnoten en/of rozijntjes toe te voegen aan het beslag. Houd je niet zo van banaan? Deze kun je eventueel weglaten. Voeg dan meer dadels aan het recept toe.

Probeer ook eens de Valentijnscake met bruine -of zwarte bonen Jummy!

 

 

 

Related Posts

Anders dan anders Dit weekend is het Pasen. Dat betekent weer heerlijk gezellig en uitgebreid...

Deze taart is echt zo goed! En hij is ook nog eens helemaal plantaardig en zonder geraffineerde...

Hier zijn deze muffins echt een hit! En ik kan ze met een gerust hart regelmatig maken, want ze...

3 Comments
 
  1. Elsa 15 december 2015 at 12:48 Beantwoorden

    Hij is heerlijk!!!!!!!!!!

  2. Lucy 21 april 2020 at 10:49 Beantwoorden

    Ik vond m ook heerlijk!
    Alleen bleef hij wat vochtig. Ik hem nog eens 20 minuten op 180 graden gedaan maar dat hielp niet veel. Uiteindelijk droogde hij wel meer in toen hij afgekoeld was.

    • ilse fernandez 21 april 2020 at 13:37 Beantwoorden

      Wat leuk dat je ‘m hebt gemaakt en dat je de cake lekker vond! Jammer dat ie nat bleef. Heb je de cake goed laten afkoelen? Je kunt proberen om er de volgende keer iets meer havermout aan toe te voegen. Had je de witte bonen goed laten uitlekken? Anders nog even voor de zekerheid wat droogdeppen met keukenpapier. Misschien dat dat helpt. Succes! 🙂

Leave a Reply