Een twist

Elk jaar in de herfst maak in mijn oude vertrouwde speculaascake met witte bonen weer. Nog steeds is deze favoriet! Ik wilde ‘m alleen een keer net even iets anders. Soms heb je dat, dat je aan iets ouds en vertrouwds even een twist wil geven.
Dat had ik dus nu.. Zo wilde ik de cake niet in een cakeblik doen, maar er een keer een ronde cake van maken. Vraag me niet waarom? Het oog wil ook een keer wat anders. 😉
En wat is er verder dan nog anders aan deze cake? Want qua vorm maakt het natuurlijk niet veel uit of de cake nu rond of in een rechthoek is.
Zo had ik geen dadels meer, dus deed ik er 2 bananen in om toch de zoete smaak te krijgen. Ik had nog wat lekkere appels liggen.. En wat past er nu perfect qua smaak bij de herfst in combinatie met speculaaskruiden? Juist, warme appels!
En dan nog als finishing touch wat heerlijke walnoten! Herfst-achtiger kan het bijna niet!

Het zijn geen schokkende veranderingen;) Maar het maakt de cake wel net even ietsjes anders.

Nodig:
200 g (biologische) witte bonen (uit glazen pot)
90 g (glutenvrije) havermeel (havermout blenderen tot meel)
50 g boekweitmeel
2 middelgrote banaan
3 eieren
1 a 2 el ahornsiroop of 1 a 2 tl pure stevia
5 tl speculaaskruiden
2 tl vanillepoeder –of extract
1 tl bakingsoda + een scheutje citroensap of appelazijn (of 2 tl wijnsteenbakpoeder. Dan is een zuur ingrediënt niet nodig)
2 (bio) appels, geraspt
2 handjes walnoten

Benodigdheden:
staafmixer/blender
springvorm

Aan de slag:

Zet de oven aan op 175 graden.
Was de witte bonen in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
Doe de witte bonen, bananen, havermeel en eieren in een blender of in hoge mengkom en mix alles met een blender of staafmixer tot een beslag.
Voeg de speculaaskruiden en het zoet aan het beslag toe.
Was en rasp de appels, en roer dit door het beslag.
Doe als laatste het baksoda met een scheut citroensap of appelazijn bij het beslag. Bakingsoda heeft altijd een zuur ingrediënt nodig om in werking te worden gezet.
Meng alles goed door elkaar.
Vet een springvorm in met roomboter/kokosolie of bekleed een blik met bakpapier.
Giet het beslag in het blik. Hak de walnoten grof en strooi dit over de cake.
Zet de cake voor 45 – 50 minuten in de oven.
Zet de oven uit. Laat de cake in de oven afkoelen, met de ovendeur op een klein kiertje. Snijd de cake aan wanneer deze is afgekoeld.

Bon appetit!

Wil het oude vertrouwde recept toch nog een keer maken? Deze vind je hier.

speculaascake

 

Related Posts

Wat is een clafoutis? Een clafoutis is een klassiek Frans dessert. Het lijkt een beetje op een...

Ijskoffie voor warme dagen Wat is er nu lekkerder om te drinken op een zomerse warme dag?! Juist...

Een heerlijke veganistische, goed vullende soep! En niet heel onbelangrijk natuurlijk.. De soep is...

Leave a Reply