Kerststress?

Kerst is de tijd van gezelligheid en samen eten. Maar vaak is de stress die eraan vooraf gaat niet zo gezellig.. Want elk jaar met kerst wil je je gasten weer graag verrassen met iets lekkers en origineels, maar dan liever niet al te moeilijk. Want zeker wanneer je voor meerdere gangen kiest, maak je jezelf het vaak niet echt gemakkelijk, en dat kan dus een hoop gedoe en stress opleveren.
Ik help je graag met een begin.. Namelijk een voorgerechtje!
Je kunt dit trouwens ook prima serveren als bijgerecht, met bijvoorbeeld wat geroosterde groente, en een stukje vis, vlees of een vegetarische optie. Zo heb je al een heerlijk hoofdgerecht.

Portobello’s zijn grote paddenstoelen die je met iets kunt vullen. Met portobello’s zit je eigenlijk altijd wel goed. Het ziet er namelijk meteen feestelijk uit en je kunt eindeloos variëren met de vulling. Voor dit gerecht koos ik voor een vegetarische vulling. Lekker en heel gezond!

Nodig voor 4 portobello’s:
4 portobello’s
100 g kikkererwten uit pot of blik (gewicht uitgelekt)
olijfolie
grof zeezout
peper
een paar druppeltjes tabasco
1 tl geroosterde paprikapoeder
2 rijpe avocado’s
2 teentjes knoflook
50 ml amandeldrink (ongezoet)

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
Spoel de kikkererwten goed af onder de kraan en laat ze uitlekken. Doe de kikkererwten daarna in een schaaltje.
Maak de knoflook schoon en rasp deze.
Voeg de olijfolie, knoflook, het zout en de paprikapoeder toe en hussel het door elkaar. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de kikkererwten over de plaat.

Rooster de erwten voor ongeveer 15 minuten.
Hussel de kikkererwten nog een keer door elkaar en rooster ze nog eens 5 tot 10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Ik zet de oven altijd op grillstand, zodat de kikkererwten extra krokant worden.

Ga nu verder met de portobello’s.
Verwijder het steeltje uit de portobello. Maak hem schoon met een keukenpapiertje.
Bestrijk de portobello’s rondom met olijfolie. Leg ze op de kop in een ovenschaal of op een bakplaat. Zo kan het overtollige vocht eruit. Bak de portobello’s in 10 a 15 minuten goudbruin in de oven.

Ondertussen kun je de avocado crème maken.
Verwijder de schil en ontpit de avocado’s.
Maak nu ook het andere teentje knoflook schoon en snijd deze in grove stukjes. Doe de avocado’s, knoflook, amandeldrink, peper en zout en een paar druppeltjes tabasco in een hoge mengkom. Mix alles nu tot een glad mengsel met de staafmixer.

Wanneer de portobello’s klaar zijn, haal je ze uit de oven. Leg ze op een mooi bord en vul ze met de avocado crème. Strooi daarna wat geroosterde kikkererwten eroverheen.  Dit gezond voor- of bijgerechtje is nu klaar.

Fijne feestdagen, zonder hopelijk al teveel kerststress 😉

Portobellos

Related Posts

Verslavend lekker! Deze brownies, met tahin, zijn super! En wat het fijne is… Er zit ook nog gewoon...

Lekker voor de kids! Groenten verstoppen in baksels zijn ideaal om moeilijke eters toch wat...

Het is weer september. En dat voelt toch altijd weer meteen officieel als herfst.. Een nieuw...

Leave a Reply