Kruidnoten

Over ruim een week is het alweer zover, en de winkels liggen een tijd al vol met kruidnoten en ander snoepgoed. Heel leuk en gezellig, de periode voorafgaand en het vooruitzicht van pakjesavond! Ik kijk zelf ook altijd erg uit naar de decembermaand!.. Maar dat betekent dus ook dat we al maanden al het lekkers pontificaal voor ons neus zien liggen in de winkels. We kunnen er haast niet omheen, overal kom je de verleiding tegen.  Lekker natuurlijk, al die lekkernijen maar deze zitten helaas bomvol suikers en  bevatten vaak ook nog eens veel onnatuurlijke hulpstoffen… En dat is niet echt bevorderlijk voor de gezondheid! En zeker niet voor kinderen! Maar hoe lastig is het om al die verleidingen te weerstaan voor een kind, tijdens deze periode!? Voor volwassenen is dat zelfs al lastig.. Laat staan voor kinderen. Kinderen hebben vaak het besef nog niet van de lange termijneffecten van teveel suiker en onnatuurlijke hulpstoffen. Dus als volwassenen, zijn wij diegenen die kinderen daar voor kunnen behoeden.
Als ouder wil je ook niet elke keer de boosdoener zijn maar tegelijkertijd wil jij je kind natuurlijk het allerbeste geven.. Gelukkig kan dat wanneer je  zelf kruidnoten maakt. Want al de toevoegingen die in kruidnoten zitten uit de supermarkt, zoals geraffineerde suikers en onnatuurlijke en onnodige toevoegingen kunnen negatieve bijwerkingen hebben op je kind.  Ze kunnen o.a. zorgen voor hyperactiviteit, overgewicht, stemmingswisselingen, hoofdpijn, pieken in de bloedsuikerspiegel, tandbederf.

Deze kruidnoten zijn een gezonder alternatief, zodat jij je kind niet altijd nee hoeft te verkopen, maar toch op een gezondere manier kunt laten genieten.
Daarbij is het ook nog eens heel leuk en gezellig om deze kruidnoten samen met je kind(eren) te maken!
Met dit recept hoef jij je kind (en jezelf J) niet die lekkere kruidnoten te ontzeggen en kun jij samen met je kind(eren) zonder schuldgevoel genieten!..
Mijn dochtertje vindt ze heerlijk. Ik ben benieuwd wat jouw kinderen ervan vinden! Laat het me vooral even weten..! Dat vind ik leuk! 🙂

Drie jaar geleden had ik ook al een recept gedeeld van homemade kruidnoten. Deze zijn met pindakaas en zijn ook heerlijk! Maar ik vond het weer eens tijd voor een nieuw Sinterklaas recept. Zo kun je dus zelf kiezen welke je het lekkerst vind en af en toe afwisselen.
Ben je nog benieuwd naar het oude recept? Klik dan hier.

 

Kruidnoten

Nodig:
50 g (glutenvrije) havermout
50 g walnoten, amandelen of amandelmeel
80 g boekweitmeel
5 el kokosolie of roomboter (gesmolten)
3 el amandelmelk
4 a 5 tl speculaas- of koekkruiden
60 g dadels (ontpit) + evt. 1 el ahornsiroop of kokosbloesemsuiker, wanneer je het zoeter wil
snufje zout


Aan de slag:

Verwarm de oven op 180 graden.
Maal de havermout en noten fijn in een keukenmachine of blender. Voeg hier het boekweitmeel aan toe en meng door elkaar. Voeg vervolgens de ontpitte dadels aan toe en laat de keukenmachine of blender weer draaien.
Smelt roomboter en/of kokosolie op laag vuur in een pannetje.
Voeg de gesmolten kokosolie of roomboter, amandelmelk, snufje zout, speculaaskruiden en eventueel het extra zoet toe bij de rest.
Meng alles goed door elkaar.
Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Draai vervolgens met je handen kleine bolletjes van het mengsel.
Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
Bak de kruidnootjes voor  12 – 15 minuten in de oven. Laat de kruidnoten afkoelen.
Het is ook lekker om er chocolade kruidnoten van te maken. Smelt dan een reep pure chocolade (tenminste 80%) au bain-marie. Dompel de bovenkantjes in de chocolade en laat afkoelen op een bordje, eventueel in de koelkast, totdat de chocolade topping hard is geworden.

kruidnoten 3

Related Posts

Sinds kort kun je bij ons een health check doen door middel van een EMB test. Maar wat is dat nu...

Anders dan anders Dit weekend is het Pasen. Dat betekent weer heerlijk gezellig en uitgebreid...

Deze taart is echt zo goed! En hij is ook nog eens helemaal plantaardig en zonder geraffineerde...

Leave a Reply