December, feestmaand!

Heerlijk!! De decembermaand! Dat betekent één en al gezelligheid en lekker eten met familie en vrienden. Maar vaak vooral ook (te)veel eten..

Kerstontbijt, kerstlunch, kerstdiner..! Maar ook tussendoor nog allerlei lekkers. En dit zijn natuurlijk vaak niet echt de gezondste dingen.
Nu kun je denken: het is maar 1 keer per jaar kerst, dus ik ga lekker los. Maar je kunt er ook voor kiezen om hier en daar toch voor wat betere alternatieven te gaan. Zoals deze tulband bijvoorbeeld. Want bij kerst hoort toch wel een mooie kerstcake. En een tulband ziet er mooi en feestelijk uit, dus dat doet het met de kerst altijd goed. En echt, deze gezondere tulband is net zo, of eigenlijk nog lekkerder dan die cakes uit de supermarkt. Want als je je bedenkt welke troep de tulbanden uit de supermarkt bevatten, smaakt deze tulband ineens tóch veel lekkerder!
Oja, deze kersttulband is trouwens ook een goed idee voor bij het kerstontbijt!

 

Nodig:
150 g (glutenvrije) havermeel (havermout vermalen tot meel)
100 g speltbloem (wil je liever een glutenvrije cake?! Kies dan voor boekweitmeel)
snufje zout
100 gedroogde (ongezwavelde) abrikozen, gedroogde- vijgen of (verse) dadels
4 biologische eieren
100 ml kokosmelk of amandelmelk (ongezoet)
150 g ongezouten roomboter (op kamer temperatuur) + nog extra om in te vetten
4 el kokosbloesemsuiker of ahornsiroop
3 tl vanillepoeder- of extract
1 a 2 handjes rozijnen
100 g (verse of diepvries (ontdooid)) cranberry’s
1 tl bakingsoda
scheutje citroen –of limoensap
optioneel: rasp van 1 (biologische) sinaasappel

Nodig voor kokosfrosting:
1 blikje volle kokosmelk (daar heb je het romige gedeelte van nodig. Het water en room scheidt van elkaar wanneer je het blik voor enkele uren in de koelkast zet)
1 tl vanillepoeder- of extract
1 el kokosbloesemsuiker of ahornsiroop
kokossnippers

Benodigdheden:
tulbandvorm
keukenmachine of blender mixer

Aan de slag:

Verwarm de oven op 175 graden. Doe het havermeel, het speltbloem (of boekweitmeel) en snufje zout in een grote kom en meng dit door elkaar. Klop de eieren goed op met je keukenmachine. Mix de abrikozen, vijgen of dadels met de eieren met een blender of keukenmachine tot een glad mengsel. Meng ook de kokos- of amandelmelk, kokosbloesemsuiker/ahornsiroop en vanille er doorheen. Mix de roomboter er doorheen.
Voeg vervolgens het meel en bloem toe aan het mengsel en mix dit tot je een glad beslag hebt.
Meng de bakingsoda met een scheutje citroen/limoensap door het beslag.
Roer als laatste de cranberry’s, rozijnen en (eventueel) sinaasappelrasp toe.
Vet een tulbandvorm in met wat boter. Verdeel hier nu het beslag in.
Zet de tulband voor ongeveer 50 a 60 minuten in de oven. Controleer tussendoor nog wel even. De tulband is gaar wanneer je er met een prikker in prikt en deze er schoon uitkomt.
Laat de tulband goed afkoelen.
Maak nu de kokostopping. Meng met een mixer het kokosroom, de vanille en ahornsiroop/kokosbloesemsuiker. Smeer met een kwastje het kokosglazuur over de tulband heen. Strooi als laatste nog wat kokossnippers over de tulband.

Laat je familie en vrienden maar komen en geniet samen heerlijk van een plakje kersttulband! Fijne feestdagen!

 

 

dsc05210-3

Related Posts

Soms heb ik gewoon echt even zin in een lekker sneetje brood! Maar omdat ik zo min mogelijk gluten...

Ijs kan altijd! Voor trek in ijs hoeft het geen zomer te zijn. Ik vind ijs altijd lekker! Vooral in...

Goede voornemens De eerste week van 2020 zit er alweer bijna op. Heb jij goede voornemens gemaakt?...

Leave a Reply