Soms is het bacterie-evenwicht in je darmen verstoord, bijvoorbeeld door ongezonde voeding, stress, te weinig beweging, na ziekte, medicijngebruik of gewoon door het ouder worden. De goede bacteriën nemen dan af en de slechte bacteriën krijgen de overhand. Je voelt je minder fit en bent vatbaarder voor infecties.
Om dit evenwicht van je darmflora te herstellen, kun je de goede bacteriën aanvullen. Een goed hulpmiddel daarbij is het drinken van Kefir.

Wat is Kefir?

Er zijn twee soorten kefir: waterkefir en melkkefir.
Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct ofwel een probiotische zuiveldrank gemaakt van (rauwe) melk en melkkefirkorrels. Het kan ook gemaakt worden van geiten- of schapenmelk, en zelfs van rijst- of kokosmelk. Door het fermentatieproces wordt het een heel licht alcoholische drank (0,1-0,3%). (koeien)Zuivel adviseer ik niet zo snel. Maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor de darmen. Het is het licht verteerbaar en bovendien wordt lactose (melksuiker) in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. De levende culturen verbeteren de lactosevertering, ook bij mensen die lactose moeilijk verteren.

Het bevat vitamine B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren. Het heeft een positief effect op stemming en depressie. Het bevat calcium wat bijdraagt aan een goede werking van spijsverteringsenzymen. Ook werkt melkkefir als een natuurlijk probioticum. Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd, maar melkkefir heeft niets met yoghurt of een plant te maken. Kefir is wel dikker dan melk. Kefir draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen, en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen of te houden.

Inmiddels wordt kefir steeds populairder, en kun je in de meeste supermarkten melkkefir vinden in de koelschappen van de zuivelafdeling.

Waterkefir bevat ook rechtsdraaiende melkzuurbacteriën en gisten, en ook de vele vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. Waterkefir bevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces, dat is meestal niet meer dan 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion, het heeft namelijk een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid.

Wat betreft voordelen voor de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.

  • Kefir helpt om de verstoorde darmbalans weer in balans te krijgen, bijvoorbeeld na een antibioticakuur.
  • Kefir kan mogelijk bloeddruk- en cholesterol verlagend werken.
  • Het drinken van kefir is ook zeer geschikt bij een detox, om de ontgiftende werking.
  • Kefir kan ondersteuning bieden bij het behandelen en voorkomen bij ziekte als prikkerbare darmsyndroom en ziekte van Crohn.
  • Kefir heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.
Related Posts

Anders dan anders Dit weekend is het Pasen. Dat betekent weer heerlijk gezellig en uitgebreid...

Deze taart is echt zo goed! En hij is ook nog eens helemaal plantaardig en zonder geraffineerde...

Hier zijn deze muffins echt een hit! En ik kan ze met een gerust hart regelmatig maken, want ze...

Leave a Reply