Falafel is één van de dingen die ik super lekker vind! Wij eten ze dan ook het liefst regelmatig. We halen falafel dan geregeld in het weekend af bij een heel lekker restaurantje, om het thuis lekker op te eten. Wij zijn niet altijd in de gelegenheid om buiten de deur te eten, maar om zo vaak eten af te halen is natuurlijk ook niet zo’n goed idee. Het is dan ook fijn wanneer ik zelf thuis ook eens lekker falafel kan maken zodat we kunnen genieten van gezonde falafel. Want de falafel die je kunt halen in de supermarkt, zijn vaak niet zo geschikt, door de vele onnodige toevoegingen.

Falafel is traditioneel gemaakt van kikkererwten. In dit recept zit er ook nog zoete aardappel in. Ik vind de zoete aardappel een lekkere en verrassende smaak geven, en de structuur aan de binnenkant is hierdoor ook erg lekker!

De falafel is heerlijk in een salade, wrap, broodje, of gewoon zo, los. Ik heb ze deze keer in een heerlijke salade verwerkt!

Nodig voor de falafel:
200 g kikkererwten (minimaal 8 uur geweekt in water) (= circa 120 g kikkererwten in droge vorm) Neem voor dit recept geen kikkererwten uit blik of pot.
1 grote tot middelgrote zoete aardappel
1 rode ui
50 g cashewnoten
2 teentjes knoflook
komijn naar smaak
verse koriander (houd je hier niet van, dan kan peterselie ook)
zout en peper

Nodig voor de salade:
1 flinke hand rucola
2 flinke handjes boerenkool
½ komkommer
granaatappelpitjes van een ½ granaatappel
2 tl tahin
olijfolie
balsamicoazijn of sap van 1 citroen
peper en zout

Aan de slag:

Giet de geweekte kikkererwten af. Spoel nog even na en laat het goed uitlekken.
Schil en snijd de zoete aardappel. Kook deze gaar in een pannetje met ruim water.
Maak de ui en knoflook schoon, en snijd deze in stukjes. Doe wat olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook even aan. Voeg de komijn en flinke snuf peper en zout toe.
Wanneer de zoete aardappel gaar is, giet je deze af.
Doe de kikkererwten, zoete aardappel, cashewnoten, de gebakken ui en knoflook en koriander in een keukenmachine, en meng dit alles tot een grof mengsel. Maak met je handen balletjes van het beslag. Gebruik ongeveer 1 eetlepel per balletje.
Doe een flinke scheut olie in een koekenpan. Bak de balletjes ongeveer in 10 minuten aan beide kanten mooi goudbruin.
Maak nu de salade.
Leg de rucola op een groot bord of in een schaal. Vervolgens leg je de boerenkool erover. Ik vind het lekker om de boerenkool eerst nog even te roosteren in de oven, voor circa 8 a 10 minuten (let op! Kan snel verbranden) met een scheut olijfolie en peper en zout. Maar dit hoeft niet, je kunt de boerenkool ook rauw gebruiken. Was de komkommer en snijd deze in stukjes. Voeg dit toe aan de sla. Rol en druk de granaatappel over het keukenblad. Zo komen de pitjes al wat los. Snijd de granaatappel doormidden. Houd de halve granaatappel boven de salade en sla met een houten lepel op de achterkant de pitjes eruit. Knijp ook nog een beetje de sap uit de granaatappel.
Sprenkel er vervolgens nog wat olijfolie, balsamicoazijn (of citroensap) en tahin over de salade.

Variatietip:
De salade is ook al lekker zonder falafel. Je kunt er dan nog wat avocado en amandelen aan toevoegen.

falafel

Related Posts

Een salade doet het altijd goed, omdat het lekker licht is! Een lichte frisse salade is ideaal om...

Kerststress? Kerst is de tijd van gezelligheid en samen eten. Maar vaak is de stress die eraan...

Opzoek naar een heerlijke en gezondere cake voor de Kerst? Een tulband cake is een klassieke en...

Leave a Reply