Gluten?

Wel of geen gluten? Glutenvrij eten hoor je de laatste jaren erg vaak. Er zijn tegenwoordig veel mensen die glutenvrij eten. Een hype? Of is het omdat ze gluten echt niet goed kunnen verdragen? Maar wat zijn gluten nu eigenlijk precies? Voor veel mensen is dit onbekend…
Gluten is een naam voor een groep eiwitten die voorkomen in verschillende soorten granen, zoals tarwe, rogge, spelt en producten die hiervan gemaakt worden (o.a. pizza’s, brood, crackers, koekjes, etc.). Gluten zijn elastische eiwitten. Gluten is een lijm (daarom de naam gluten, wat lijm betekent in het Latijns) (glue in het Engels) dat zorgt voor elasticiteit en binding in o.a. brood. Veel mensen zijn overgevoelig voor gluten. Een aantal daarvan hebben ook echt glutenallergie of coeliakie. Wanneer je coeliakie hebt zorgen gluten voor beschadiging aan de dunne darm waardoor deze niet meer goed kan functioneren om voedingsstoffen op te nemen. Mensen met een glutenintolerantie kunnen behoorlijk ziek van gluten worden en moeten deze ook echt vermijden. Veel mensen hebben geen officiële diagnose maar je hoort wel vaak dat ze zich beter voelen wanneer ze gluten laten staan. Dit kan door de gluten komen maar ook doordat de producten tegenwoordig erg zijn bewerkt en geraffineerd zijn. Vaak verdwijnen klachten, zoals buikpijn, opgeblazen buik, winderigheid, moeilijke stoelgang en vermoeidheid, wanneer mensen gluten regelmatig laten staan. Wanneer je geen coeliakie hebt maar wel gevoelig bent voor gluten worden oude graansoorten, zoals spelt, rogge en kamut soms wel beter verdragen (met mate, mits van goede kwaliteit). Deze zijn minder belastend voor de darmen en beter te verteren. Ontdek zelf waar je lichaam goed op reageert.

Voedingspatroon

Ik heb zelf geen diagnose maar toch eet ik bijna geen gluten. In de loop der jaren heb ik tijdens mijn zoektocht ondervonden welke voeding voor mij geschikt is en welke wat minder. Er zijn een aantal producten die ik sinds een aantal jaar heb geschrapt uit mijn voedingspatroon. Sinds ik heb ontdekt op welke voeding mijn lichaam het beste reageert eet ik o.a. geen geraffineerde suiker, geen tarwe meer en zo min mogelijk gluten. Ik merk dat mijn darmen een stuk beter functioneren en voel me daardoor ook veel fitter en energieker! Mis ik het? Nee! Er zijn zoveel lekkere en veel voedzamere alternatieven. De klachten wegen gewoonweg niet op tegen de positieve effecten, sinds mijn huidige voedingspatroon. Ik vind het juist leuk om in de keuken creatief bezig te zijn en te experimenteren, op zoek naar gezondere en lekkere alternatieven.

Tijdens één van mijn experimenten heb ik deze heerlijke glutenvrije pitabroodjes ontdekt! Voor deze broodjes heb ik kikkererwtenmeel gebruikt. Kikkererwtenmeel gebruik ik regelmatig in de keuken. Het is veelzijdig, goedkoop, glutenvrij en eiwitrijk! Je kunt natuurlijk ook de pitabroodjes met een ander meelsoort maken, zoals bijvoorbeeld boekweitmeel. Dit is ook een glutenvrij meelsoort maar zelf gebruik ik boekweitmeel wat minder vaak omdat ik de smaak gewoon niet zo lekker vind. Kikkererwtenmeel kun je kopen in de meeste toko’s, Turkse/Marokkaanse supermarkten en bij de biologische supermarkten.

Nodig voor 2 pitabroodjes:
5 el kikkererwtenmeel (mag ook eventueel een ander meelsoort zijn zoals, havermeel of teffmeel, etc.)
½ el psylliumvezelpoeder (fiberhusk, verkrijgbaar in natuurwinkels of online te koop)
1 el arrowroot of tapiocazetmeel (verkrijgbaar bij de biologische supermarkten en natuurwinkels)
1 tl ahornsiroop
1 (biologisch) ei
2 el (biologische) kwark
snufje Himalaya zout
½ klein theelepeltje baksoda

Aan de slag:

Verwarm de oven op 160 graden. Zeef het kikkererwtenmeel in een kom zodat er geen klontjes meer inzitten. Voeg de rest van de droge ingrediënten er aan toe. Roer dit alles goed door elkaar.
Voeg de kwark er aan toe en klop het ei er doorheen. Klop het geheel tot een glad beslag.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Schep voor 1 broodje circa 2 eetlepels van het beslag op het bakpapier, in een vorm van een pitabroodje.
Zet de ovenplaat voor ongeveer 15 a 20 minuten in de oven. Check de broodjes tussendoor. De broodjes moeten een mooie goudbruine kleur krijgen.

Je broodjes zijn klaar om heerlijk belegd te worden. Lekker met bijvoorbeeld, een homemade hummus, avocado en alfalfa.

Related Posts

Herfst We kunnen er niet meer omheen; het is herfst! Grauw, regen en harde wind! Maar de herfst is...

Sinds kort kun je bij ons een health check doen door middel van een EMB test. Maar wat is dat nu...

Anders dan anders Dit weekend is het Pasen. Dat betekent weer heerlijk gezellig en uitgebreid...

Leave a Reply