Investeren in je gezondheid!

Mensen vragen vaak aan mij of mijn eetpatroon niet hartstikke duur is. Ik ben van mening dat investeren in je gezondheid het belangrijkste is. Je hebt maar 1 lichaam en daar moet je zuinig op zijn! Ik ben er ook voor om preventief te werk te gaan, en de kansen zo klein mogelijk te maken op ziek worden! Dat houdt dus in: gezonde voeding, bewegen, voldoende rust en mentaal in balans zijn. Dit laatste gebeurt al vaak voor een groot deel wanneer je gezonde voeding tot je neemt, voldoende beweegt en genoeg rust neemt.

Maar om op de vraag terug te komen of een gezonde levensstijl duur is? Natuurlijk, je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Maar om als reden te geven dat je niet gezond kunt leven omdat je niet veel te besteden hebt is onzin! Je moet dan misschien gewoon wat creatiever zijn.

Beweging kost niets!

Ten eerste: Buiten wandelen/hardlopen/fietsen en thuis sporten kost niets! Je moet misschien alleen jezelf wat harder een schop onder je kont geven;), omdat ik ook heus wel snap en zelf ook weleens ervaar dat thuis op de bank zitten verleidelijker is dan thuis flink te gaan zweten. Maar echt, als je dit uiteindelijk hebt gedaan voel je je zo veel beter en kun je daarna altijd weer uitrusten op de bank. Naast dat het minder geld kost, kost het je trouwens ook minder tijd. Je hebt tenslotte geen reistijd. Kijk eens op YouTube voor leuke workouts die je thuis kunt doen. Er zijn er genoeg!
Op andere dagen kun je een lekkere lange wandeling maken. Je haalt meteen een frisse neus en doet vitamine D op! Daarnaast is een wandeling super effectief om je hoofd leeg te maken. Dus je beweegt niet alleen, je komt ook mentaal tot rust. Win-win dus!

Gezond eten!

Wat betreft gezond eten, of dat zo duur is? Van gezonde, volwaardige, pure voeding heb je minder nodig. Dit komt omdat het voedzaam is, en je er dus sneller vol van zit en het je langdurige energie geeft. Je kunt er dus langer mee doen. Bovendien kunnen we allemaal wel met wat minder. In de Westerse wereld hebben we er een handje van dat we overconsumeren. Al dat overeten en alles willen hebben gaat ten koste van onze planeet; de aarde..! Waar, als wij er niet meer zijn, onze kinderen, klein- en achterkleinkinderen ook nog gezond willen leven! We moeten (sorry voor het woordje “moeten” daar heb ik eigenlijk een hekel aan. Maar in dit geval móeten we wel echt!) echt meer vooruit denken en niet alleen aan de toekomst van onszelf denken, maar ook aan de generaties na ons! Dat betekent dus minderen en niet te snel dingen weggooien! Doodzonde!
En elke dag vlees? Heeft je lichaam echt niet nodig hoor.. Om dit wat meer te laten staan, doe je niet alleen je lichaam, maar ook de dieren en het milieu een groot plezier mee! En je portemonnee trouwens ook! Wij hebben bijna nooit vlees in huis (ik eet namelijk geen vlees, manlief heel af en toe). Dat scheelt echt wel in je portemonnee. Vlees is namelijk ook duur! Ja, als je gaat voor kiloknallers misschien niet.. Maar dat doe je natuurlijk sowieso niet! Want daar doe je dus écht helemaal niemand een plezier mee!! Je lichaam niet (vervuild vlees, vol antibiotica en hormonen) en de dieren al helemaal niet (kijk maar eens naar filmpjes hoe dat eraan toegaat! Om te huilen!)
Mensen zeggen ook weleens tegen mij: ‘Maar als ik geen vlees eet, doet een ander het wel, dus het helpt dan toch niet om geen of minder vlees te eten.’ Uhmmm.. Iets met vraag en aanbod?? Natuurlijk helpt dat wel! Alle kleine beetjes helpen en dat begint toch echt bij jezelf!

Aanbiedingen! Weggooien is zonde!

Wanneer je dan toch voor een stukje vlees gaat, kies dan voor kwaliteit! Liever een stukje goed, duurzaam vlees en niet elke dag, dan elke dag slecht, vervuild vlees! Ook biologisch vlees is weleens in de aanbieding. Houdt dat dus goed in de gaten. En wat dacht je van die fijne rood-blauwe 35% stickers?! Weggooien is zonde! Dus neem hier dan wat meer pakjes van mee en vries daar wat van in. Scheelt echt in je portemonnee en er wordt minder verspilt!
Dit geldt natuurlijk ook voor groenten, fruit en andere gezonde producten. Houdt goed deze stickers in de gaten. Vaak aan het einde van de dag zijn er meer producten afgeprijsd met deze stickers.
Ook al staat er op de verpakking dat het product bijna over de houdbaarheidsdatum is, dan is dit product vaak nog prima een paar dagen houdbaar. Vertrouw vooral op je eigen ogen en neus! Zonde en vaak onnodig dat er eten klakkeloos wordt weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Groenten en fruit! Lokaal en dichtbij!

Maak van groenten de hoofdrol in je maaltijd. Groenten is gezonder en goedkoper dan vlees.
We willen van groenten en fruit ook vaak het aantrekkelijkste, in perfecte vorm en kleur. De minder mooie varianten, in gekke vormen, smaken net zo goed hoor. Koop dus eens wat vaker de buitenbeentjes! Die zijn vaak een stuk goedkoper.
Daarnaast kun je ook eens opzoek gaan naar een lokale boer bij jou in de buurt, voor groenten, fruit, eieren, jam, honing, etc.
O ja, om gezond te eten hoef je ook echt niet al je groenten en fruit biologisch te kopen. Houdt het zoveel mogelijk bij seizoensproducten, zoveel uit eigen land. Dit is beter voor het milieu, is goedkoper en voedzamer, omdat dit vaak minder bespoten is.

Niet alle soorten groenten en fruit zijn evenveel bespoten dus hoeven ook niet perse allemaal biologisch gekocht te worden.
Voorbeelden van enkele groenten en fruit met weinig gifstoffen zijn:
ananas, asperges, aubergine, venkel, broccoli, avocado, bananen, kiwi, kool, mango, papaja, champignons, uien en zoete aardappel.
Groenten en fruit die je wel beter biologisch kunt kopen zijn: appels, blauwe bessen, aardbeien, frambozen, komkommers en tomaten. Daarnaast bevatten onder andere druiven, nectarines, perziken, selderij, spinazie en aardappelen veel gifstoffen. Daarom kun je deze ook beter biologisch eten.

Frisdrank?

Daarnaast schrik ik ook altijd in de winkel hoe duur frisdrank is. Frisdrank hebben we ook nauwelijks in huis (hooguit af en toe voor visite). Je kunt je bedenken of je frisdrank echt nodig hebt! Nee, dat heb je niet. Het zorgt voor een hoop verpakkingsafval en het is natuurlijk ook echt niet gezond! Het is een kwestie van wennen en de knop om durven te zetten. Smaak went snel, en je kunt dus ook heel snel wennen aan een minder zoete smaak. Vaak zitten we zo vastgeroest in patronen, dat we daar niet uit durven stappen. Pak wat vaker water en thee. Maak daar een gewoonte van. Ook met water kun je afwisselen en variëren met stukjes fruit en/of kruiden erin, zoals bijvoorbeeld citroen, limoen, komkommer en/of munt. Het ziet er niet alleen gezellig uit, je water krijgt meteen een ander smaakje. Daarnaast is het gezonder en goedkoper!

Conclusie is dus dat een gezonde levensstijl helemaal niet duurder hoeft te zijn. Je moet alleen even weten hoe. Hopelijk heb je iets aan deze tips.

Zorg goed voor jezelf! Eet bewust en met respect voor mens dier en milieu! Denk aan de toekomst; investeer in jezelf en de planeet met bewuste keuzes!

Related Posts

Anders dan anders Dit weekend is het Pasen. Dat betekent weer heerlijk gezellig en uitgebreid...

Deze taart is echt zo goed! En hij is ook nog eens helemaal plantaardig en zonder geraffineerde...

Hier zijn deze muffins echt een hit! En ik kan ze met een gerust hart regelmatig maken, want ze...

Leave a Reply