Feestelijk speculaasbrood met amandelspijs

Deze tijd van het jaar is echt genieten voor mij! Ik geniet van alle mooie versierde straten, kerstbomen, lichtjes en kerstmuziek. Knus en gezelligheid op en top! Ik word er echt super vrolijk van! Heel de dag loop ik rond met een big smile, kerstliedjes te zingen (oke, dat is overdreven..;) niet de hele dag).
Volgende week is het al bijna zover! Heerlijk, gezellig met de hele familie bij elkaar en lekker eten. Kerstontbijt, kerstlunch, kerstdiner..! Heerlijk! Maar dan houd ik het wel natuurlijk redelijk gezond. Vooral met het kerstontbijt pak ik ieder jaar lekker uit met zelfgemaakte dingen. Zelfgemaakte broden, gezond beleg, smoothies, fruitsalades en lekker veel eieren. Een heerlijke kerststol hoort daar natuurlijk eigenlijk ook bij.. Maar de stollen uit de supermarkt zijn nu niet echt gezond. Dat kan anders..! Ik heb een eigen variant gemaakt op deze bewerkte suikerbroden. Een gezondere! Zonder al die kunstmatige suikers en andere toevoegingen.

Resultaat: Een heerlijk brood voor de feestdagen!
Dit feestelijk brood is niet glutenvrij maar roggemeel is vaak wel beter te verdragen. Het bevat veel vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering. Roggemeel geeft een verzadigd gevoel en het heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel.
Dit brood is gemakkelijk te maken. Het brood rijst wel wat minder en blijft daardoor een beetje vast en compact.

Nodig:
100 g roggemeel
50 g amandelmeel
60 g havermeel*
60 g gebroken lijnzaad
1 el psylliumvezels (fiberhusk) van bijvoorbeeld het merk ‘Finax’ of ‘Mattison’
3 a 4 tl speculaaskruiden
½ a 1 el appelstroop (van 100% appels) of ahornsiroop
15 g gesmolten kokosolie of roomboter
250 ml lauwwarm water
snufje Himalaya zout
1 tl baking soda + 1 el appelazijn
40 g diverse rauwe noten
3 verse of gedroogde vijgen
1 hand rozijnen

Nodig voor amandelspijs:
50 g amandelmeel
50 g gedroogde abrikozen (ongezwaveld)
klein beetje citroensap
1 tl ahornsiroop

Benodigdheden:
blender/staafmixer
ovenplaat
bakpapier
keukenfolie

Aan de slag:

Verwarm de oven op 180 graden.
Begin vervolgens met het amandelspijs.
Mix in een keukenmachine of blender het amandelmeel, de gedroogde abrikozen, het citroensap en ahornsiroop. Rol daarna met je handen er een lange rol van, van ongeveer 2 a 3 cm dik. Draai er een stuk keukenfolie omheen en laat het even rusten in de koelkast.

Nu ga je verder met het brooddeeg.
Meng alle melen in een grote kom door elkaar. Doe daar het lijnzaad, een snufje zout, psylliumvezels, de speculaaskruiden en appelstroop/ahornsiroop bij. Giet het water erbij en meng het goed door elkaar, zodat het beslag geen klontjes meer bevat. Laat het beslag even 15 minuten staan. Smelt kokosolie in een pannetje. Voeg dit vervolgens toe aan het beslag. Meng het weer goed door elkaar. Het beslag kneed je het gemakkelijkst met je (schone) handen.
Hak de noten grof en snijd de vijgen in stukjes. Kneed dit ook door het beslag. Als laatste kneed je het baking soda en appelazijn door het beslag. Bestrooi wat roggemeel op het (schone) aanrecht en kneed hier het deeg nogmaals goed. Maak een mooie bol van het deeg in de vorm van een brood.
Haal het amandelspijs uit de koelkast. Leg dit in het midden van het brood. Vouw daar het deeg overheen, zodat het spijs mooi bedekt in het brood ligt.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier het brood op. Bak het brood voor circa 45 minuten in de oven.
Zet daarna de oven uit en laat het brood nog rusten in de oven met de ovendeur dicht of op een klein kiertje.

*Havermeel is heel gemakkelijk zelf te maken. Maal havermout fijn tot meel in een blender.

Related Posts

Een ontbijtje dat eigenlijk te mooi is om op te eten… Jup, dat zijn de smoothiebowls! Scrol maar...

Van bananenbrood krijg ik nooit genoeg! Ik vind het lekker als tussendoortje, maar het kan ook...

Nog even een winters soepje! Ook al is het bijna lente, het is toch guur en koud! Daarom is het...

Leave a Reply