Opzoek naar een heerlijke en gezondere cake voor de Kerst?
Een tulband cake is een klassieke en feestelijke manier om cake te maken. Deze chocolade Kersttulband cake is dan ook echt perfect voor de feestdagen. Hij is super lekker, vooral door de combi chocolade en sinaasappel!

Wil je liever een andere Kersttulband maken? Deze is ook echt een aanrader!

Nodig:
100 g havermeel (havermout vermalen in de blender tot meel)
100 g boekweitmeel
50 g rauwe amandelen of amandelmeel
2 sinaasappelen
100 g zoete aardappel (geschild en gekookt)
3 el rauwe cacao
1,5 tl koekkruiden
3 (bio) eieren
120 g roomboter of kokosolie (of 50/50) op kamertemperatuur
50 g dadels + 2 tl stevia of 2 el ahornsiroop of dadelstroop
1 tl wijnsteenbakpoeder
1 tl baksoda + scheutje appelcider azijn of citroensap
snufje zout
100 g pure chocolade (80%)

Aan de slag:

Verwarm de oven op 180 graden.

Schil en kook de zoete aardappel gaar in een pannetje met water.

Maal de amandelen in een keukenmachine. Wanneer je voor amandelmeel kiest is dat niet nodig. Meng de meelsoorten, snufje zout en wijnsteenbakpoeder door elkaar.
Mix de dadels en het andere zoet, de gare zoete aardappel en de eieren tot een glad mengsel met een keukenmachine. Voeg het meelmengsel en de boter er ook aan toe.  Mix alles goed door elkaar. Doe nu ook de koekkruiden en cacao erbij.
Gebruik voor het beslag 1,5 sinaasappel. De halve sinaasappel die overblijft gebruik je straks voor om de tulband mee te garneren. Rasp de schil van de sinaasappelen. Snijd ze doormidden en knijp het sap boven het beslag uit en meng het samen met de rasp van de 1,5 sinaasappel door het beslag.
Voeg het bakingsoda met het zuur toe en roer het beslag nog eens goed door elkaar.

Vet een tulband in met roomboter of kokosolie.
Verdeel het beslag gelijkmatig in de vorm en zet deze voor 50 minuten in de oven.
Na 50 minuten draai je de oven uit en laat de tulband nog 10 minuten staan in een dichte oven.
Prik met een cocktailprikker in de cake, of deze van binnen goed gaar is.
Laat de tulband afkoelen op het aanrecht.

Maak ondertussen de chocolade topping.
Smelt de chocolade au-bainmarie.
Haal de tulband uit de vorm. Verdeel de gesmolten chocolade over de tulband. Garneer met een paar plakjes sinaasappel van de halve sinaasappel die je nog over hebt. Rasp als laatste de schil van de sinaasappel over de chocolade.

Geniet heerlijk van de chocolade tulband! Fijne kerst!

kersttulband

Related Posts

Een ontbijtje dat eigenlijk te mooi is om op te eten… Jup, dat zijn de smoothiebowls! Scrol maar...

Van bananenbrood krijg ik nooit genoeg! Ik vind het lekker als tussendoortje, maar het kan ook...

Nog even een winters soepje! Ook al is het bijna lente, het is toch guur en koud! Daarom is het...

Leave a Reply