Arabische smaken 

De Arabische keuken is toch wel één van mijn lievelingskeukens. Deze salade bevat dan ook Arabische smaken.
De Arabische keuken is een gezonde keuken vol met traditionele kruiden en specerijen, groenten en granen. Arabische kenmerken van deze salade zijn hummus, aubergine, kikkererwten, komijnzaad, koriander en Ras el hanout. Ik hoor je misschien wel denken: Ras el watte? Ras el hanout! Dat is een typisch kruidenmengsel uit de Arabische keuken en is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Het staat in de schappen van de kruiden en specerijen.

Deze salade is heerlijk voedzaam, met echt alleen maar gezonde dingen erin!
Heerlijk buiten eten in het avondzonnetje met deze zomerse salade. Beter wordt het niet!

Nodig voor 2 personen:
60 g sla naar keuze circa 6 cherrytomaatjes
1 (glazen) pot kikkererwten, van circa 350 g (zonder suiker toegevoegd! Ik neem altijd de biologische van de AH)
½ aubergine
1 bosui of kleine rode ui
1 handje rauwe amandelen
2 winterpenen
50 g gekookte quinoa
1 a 2 tl Ras el hanout (let op: in veel potjes Ras el hanout is suiker aan toegevoegd. Zoek er eentje die geen suiker bevat)
snufje komijnzaad
1 tl (gerookte) paprikapoeder
klein scheutje citroensap
(Keltisch) zeezout en zwarte peper naar smaak
flinke scheut olijfolie, extra vierge
1 handje verse koriander
1 a 2 el hummus (liefst homemade)

Aan de slag:

Kook de quinoa volgens de verpakking. Snijd de aubergine in blokjes of in plakjes. Laat de stukjes uitlekken in een vergiet, op een stuk keukenpapier. Strooi er wat zout overheen. Laat dit zo even 20 minuten staan.
Was de sla en laat dit goed uitlekken. Dep zo nodig droog met een keukenpapier. Doe de sla in een grote kom.
Was de winterpenen en snijd ze in smalle reepjes of rasp ze boven de slakom met een rasp.
Was de cherrytomaatjes en snijd ze doormidden. Voeg dit ook toe aan de sla.
Snijd de ui in stukjes. Ook dit voeg je toe aan de sla.
De kikkererwten giet je af in een vergiet en spoel je even af. Laat ze goed uitlekken. Voeg de kikkererwten vervolgens toe aan de slakom.

Wanneer de quinoa klaar is, giet je de quinoa af. Laat heel even wat afkoelen.
Voeg de quinoa vervolgens toe aan de salade.

Spoel de auberginestukjes af en dep goed droog. Verwarm wat olie in een pan. Bak hier de blokjes/plakjes aubergine in.
Hak de koriander fijn. En voeg dit, samen met de rest van de kruiden toe aan de aubergine. Bak dit samen nog even kort. Voeg de stukjes gebakken aubergine toe aan de salade. Hussel alles goed door elkaar.
Hak de amandelen grof. Voeg dit ook toe aan de salade.
Sprenkel een klein scheutje citroensap en een flinke scheut olijfolie over de salade. Schep de hummus er doorheen. Breng op smaak met wat peper en zout. Hussel alles nog een keer goed door elkaar.
Maak de salade voor het serveren eventueel nog af met wat hummus in het midden en een takje verse koriander.

Je voedzame vegan salade is nu klaar!

Liefs,

Ilse

arabische salade

Related Posts

Herfst We kunnen er niet meer omheen; het is herfst! Grauw, regen en harde wind! Maar de herfst is...

Sinds kort kun je bij ons een health check doen door middel van een EMB test. Maar wat is dat nu...

Anders dan anders Dit weekend is het Pasen. Dat betekent weer heerlijk gezellig en uitgebreid...

Leave a Reply